Ekonomi

Arrihet marrëveshja mes shefave dhe punëtorëve për pensionet

Valentin Vogt, kryetar i Shoqatës zvicerane të punëdhënësve, tha: “Negociatat, të cilat kanë vazhduar më shumë se një vit, janë praktike, të respektueshme dhe të orientuara nga qëllimi. Është një kompromis i vërtetë. Kjo më mbush me krenari”, deklaroi ai.

Vogt arriti të bind sindikatën duke rënë dakord për të reduktuar shkallën minimale të konvertimit në skemën e detyrueshme të pensioneve profesionale nga 6.8% në 6%. Si rezultat, 12% e pensionit ka shkuar. Reduktimi ka dështuar dy herë në votime, përcjell albinfo.ch.

Aktualisht, disa miliardë franga janë rishpërndarë çdo vit në planet e pensioneve profesionale për shkak të aseteve ekzistuese të pensionit të OP. Arsyet kryesore janë rritja e jetëgjatësisë dhe ulja e të ardhurave nga investimet.

Pierre-Yves Maillard, president i Federatës Zvicerane të Sindikatave, tha: “Ne duhet ta pranojmë uljen”. Ai shtoi se, ndryshe nga më parë, tani do të kompensohet.

Negociatorët e sindikatave kanë bërë përmirësime të rëndësishme për punëtorët me kohë të pjesshme dhe punëtorët me të ardhura të ulëta, veçanërisht gratë.

Të martën të dy palët dorëzuan propozimin e tyre për reformën e OP në Ministrinë e Punëve të Brendshme.

Qeveria tani duhet të vendosë nëse do ta paraqesë propozimin në parlament. Votuesit kanë të ngjarë të kenë fjalën e fundit për çështjen në një fletëvotim mbarëkombëtar.

the authorBurbuqe Metolli