Shëndetësi

Brokoli largon simptomat e ftohjes dhe gripit për 24 orë

Fyti i pezmatuar, rrjedhjet e hundës dhe teshtitjet janë simptoma të gripit, që shfaqet çdo vit, zakonisht në kohë të njëjtë dhe janë të pranishme deri në prill të vitit vijues.

Mirëpo, ekziston mënyra me ndihmën e një ushqimi, që mund ta sanoni gjendjen brenda 24 orëve, brokolit! Nutricistja Sara Flauer shpjegon se si kjo perime ndikon në simptomat e gripit.

Ajo thekson se është përplot me vitamina K, vitamina C, krom dhe acid folik. “Këto vitamina mirë të njohura ndihmojë në luftën kundër infeksioneve, kështu që në shenjat e para të ftohjes nevojitet konsumimi i tyre, por duhet të hani edhe më shumë fruta mali, agrume, pemë, papajë, brokol dhe speca të kuq, që ndihmojnë në mbrojtjen prej inflamacioneve”, thekson ajo. Po ashtu, pini çaj dhe ujë.

Edhe pse jeni të ftohur, qëndroni edhe në ambientet jashtë, edhe pse është ftohtë, duke shëtitur apo duke ushtruar. Gjatë muajve të dimrit, vitamina D është e domosdoshme për ndihmë sistemit imun, që është përgjegjës ndaj viruseve, i mungon organizmit. Prandaj, gjatë vjeshtës dhe dimrit, duhet t’i ekspozoheni diellit sa herë të mundeni për së paku 15 minuta në ditë.