Shëndetësi

Çka i ndodhë trupit tuaj kur jeni shumë të stresuar?

Stresi është një reagim natyror fizik dhe mendor ndaj përvojave të jetës. Gjithkush shpreh stresin herë pas here. Megjithëse stresi ndonjë herë ka dobitë e saj, ai ka më shumë dëme në shëndetin tuaj.

1. Mund të shkaktojë sulm në zemër

Hormonet e stresit ndikojnë në sistemin tuaj të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare. Gjatë reagimit të stresit, ju merrni frymë më shpejt, në një përpjekje për të shpërndarë shpejt gjakun e pasur me oksigjen në trupin tuaj.

Hormonet e stresit shkaktojnë që enët tuaja të gjakut të ngushtohen dhe të devijojnë më shumë oksigjen tek muskujt tuaj kështu që ju do të keni më shumë forcë për të vepruar. Si rezultat, stresi i shpeshtë ose kronik do të bëjë që zemra juaj të punojë shumë e vështirë për një kohë të gjatë.

2. Mund të shkaktojë diabet

Nëse jeni nën stres kronik, trupi juaj mund të mos jetë në gjendje të vazhdojë me këtë rritje shtesë të glukozës. Stresi kronik mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Zhurma e hormoneve, frymëmarrja e shpejtë dhe shkalla e rritur e zemrës mund të mërzisin sistemin tuaj të tretjes. Stresi gjithashtu mund të ndikojë në mënyrën se si ushqimi lëviz nëpër trupin tuaj, duke shkaktuar diarre ose kapsllëk. Ju gjithashtu mund të përjetoni të përzier, të vjella, ose një dhimbje stomaku.

3. Dëmton muskujt

Muskujt tendosen për t’u mbrojtur nga dëmtimet kur ju jeni të stresuar. Ata kanë tendencë të lëshojnë përsëri sapo të pushoni, por nëse jeni vazhdimisht nën stres, muskujt tuaj mund të mos kenë mundësinë të relaksohen. Muskujt e ngurtë shkaktojnë dhimbje koke, dhimbje shpine dhe shpatull, dhe dhimbje të trupit.

4. Ndikon në organet riprodhuese

Stresi është rraskapitës për trupin dhe mendjen. Nuk është e pazakontë të humbësh dëshirën tënde kur je nën stres të vazhdueshëm. Nëse stresi vazhdon për një kohë të gjatë, nivelet e testosteronit të një njeriu mund të fillojnë të bien. Kjo mund të ndërhyjë në prodhimin e spermës dhe të shkaktojë impotencë.

5. Dobëson sistemin imunitar

Stresi stimulon sistemin imunitar, i cili mund të jetë një plus për situatat e menjëhershme. Ky stimulim mund t’ju ndihmojë të shmangni infeksionet dhe të shëroni plagët. Por me kalimin e kohës, hormonet e stresit do të dobësojnë sistemin tuaj imunitar dhe do të reduktojnë reagimin e trupit tuaj ndaj bakterieve.

Njerëzit nën stres kronik janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve virale si gripi dhe ftohja e zakonshme, si dhe infeksione të tjera. Stresi gjithashtu mund të rrisë kohën që ju merr për t’u shëruar nga një sëmundje ose lëndim.

Burimi: Haelthline.com

Përgatiti: Kallxo.com

the authorBurbuqe Metolli