Kuriozitete

Këto kanë qenë perandoritë më të fuqishme të historisë

Cilat janë perandoritë më të fuqishme dhe më të mëdha në të gjitha kohërat?

Perandoria e parë Persiane

U themelua nga Kiri i Madh rreth vitit 550 dhe u quajt si mbreti i mbretërve (Shahanshah). Megjithëse perandoria persiane erdhi me një fund të turpshëm në duart e Aleksandrit të Madh në vitin 330, ai pati një trashëgimi të qëndrueshme në zhvillimin e mëvonshëm të qytetërimeve botërore dhe perandorive të ardhshme. Në të vërtetë, Perandoria Persiane ishte një perandori e rëndësishme sepse ishte perandoria e parë e vërtetë që përcaktoi standardin e asaj që nënkuptonte të ishte një perandori e së ardhmes.

Perandoria Romake

Perandoria Romake ka qenë për një kohë të gjatë perandoria par excellence për botën perëndimore. Por rëndësia e saj nuk është produkt i paragjykimit perëndimor: Perandoria Romake ishte vërtetë një nga perandoritë më të mëdha të historisë. Romakët shfaqën aftësinë për të pushtuar dhe mbajtur pjesë të mëdha të territorit për qindra apo mijëra vjet, nëse llogaritet edhe Perandoria Romake Lindore (Perandoria Bizantine).

Perandoria Ruse

Rusia ishte monarkia e fundit absolute në Evropë dhe para Luftës së Parë Botërore, një nga pesë fuqitë e mëdha në Evropë. Gjatë kohës së perandorisë. shoqëria u nda rreptësisht në pesë prona sociale. Perandoria Ruse përfundoi me Revolucionin e përgjakshëm rus të vitit 1917.

Perandoria Mongole

Perandoria më e madhe në histori, Perandoria Mongole doli nga unifikimi i fiseve mongole dhe turke nën sundimin e Genghis Khan. Mongolët arritën përparime në teknologji dhe ideologji të ndryshme gjatë kohës së perandorisë, transmeton lajmi.net

Perandoria Britanike

Perandoria Britanike filloi me koloni jashtë dhe postet tregtare dhe në fund përfshinte dominione, protektorate dhe mandate. Ajo përbëhej nga 13 milionë kilometra katror tokë – më shumë se 22% e sipërfaqes së tokës. Në vitin 1922, Perandoria kishte një popullsi prej 458 milionë banorësh ose rreth 20% të popullsisë botërore.