Kuriozitete

Konsumimi i alkoolit mbi moshën 50-vjeçare ka më pak dëme

Në një nga studimet e bëra mbi alkoolin, u ekzaminua ndikimi i alkoolit në shëndetin e njerëzve në mosha të ndryshme.

Sipas autorëve të këtij studimi, për njerëzit mbi moshën 50- vjeçare ndikimi i alkoolit është dukshëm më I vogël, dhe sjellë më pak dëme. Konsumimi I tepërt alkoolit është I lidhur me dëme të mëdha në shëndetin e njeriut duke lënë pasoja të mëdha siç janë disa lloje të kancerit, probleme me mëlçinë, zemrën dhe dëmtime të sistemit nervor.

Disa studime kanë treguar, që konsumimi I moderuar I alkoolit ka vlera mbrojtëse në organizëm. Siç është rasti me studimin e bërë nga një ekip, I cili konkludoi se konsumimi pakët I alkoolit mbronë organizmin nga disa shkaqe të vdekjes përkatësisht nga sëmundjet kardiovaskulare.

Analiza e bërë në disa pjesëmarrës ka rezultuar që niveli I dëmeve që shkakton alkooli varet nga mosha. Në total 35.8% e vdekjeve të shkaktuara nga alkooli janë të moshave 20-49, dhe jot ë moshës mbi 50- v, dhe jot ë moshës mbi 50- vjeçare.

Edhe pse këto konkluzione nuk janë ende të konfirmuara 100%, gjithsesi ato na bëjnë të kuptojmë dy fakte të rëndësishme rreth alkoolit: konsumimi I moderuar mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin e njeriut, kurse konsumimi I tepërt është shumë I dëmshëm.

the authorBurbuqe Metolli