Kuriozitete

Sa kohë qëndrojnë bakteret në ajër pas teshtimës?

Shkencëtarët kanë zhvilluar një teknikë të re në hulumtimet e fundit për të studiuar se sa kohë bakteret qëndrojnë në ajër pas kollitjes ose teshtimës, transmeton KosovaPress.

Ekspertët nga Universiteti i Teknologjisë Queensland kanë dalë me rezultate të habitshme. Ata studiuan bakterin Pseudomonas aeruginosa. Ky lloj i bakterit zakonisht lidhet me infeksione që mund të merren në spital. Kur lirohet nga kollitja ose teshtitja, ai mund të mbahet në ajër deri në 45 minuta.

“Në studimet tona të mëparshme, ne kemi zbuluar se këto substanca patogjene mund të zgjerohet në një distancë prej 4m dhe pas 45 minutash të mbeten gjallë. Ne donim të kuptojmë se si bakteret që transmetohen përmes zorrëve mund të parandalojnë distanca të tilla dhe të prekin njerëzit e tjerë pas një kohe kaq të gjatë”, tha njëra nga autoret e studimit Lidia Morawska.

Pseudomonas aeruginosa është një bakter i zakonshëm patogjen i rezistueshëm ndaj barnave që mund të shkaktojë shumë infeksione spitalore si pneumoni.

Megjithëse ky lloj bakteri është studiuar në shumë studime, ekspertët ende nuk kanë arritur të kuptojnë se si mund të përhapet infeksioni me kollitje ose teshtitje.

Ky hulumtim mund të ndikojë në kontrollin më të mirë në spitale dhe të na kujtojë edhe një herë se sa e rëndësishme është të mbuloni gojën me gojën, ndërsa kolliteni ose teshtini.