Rajon & Botë

Shpërthimi i Ebolas, OBSH shpall gjendje emergjente

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka deklaruar krizën Ebola në Republikën Demokratike të Kongos si një “emergjencë shëndetësore publike me interes ndërkombëtar”.

Masa mund të inkurajojë vendet e donatorëve të pasur për të siguruar më shumë para.

Por OBSH pushoi së paku duke thënë se kufijtë duhet të mbyllen, duke thënë se rreziku i përhapjes së sëmundjes jashtë rajonit nuk ishte i lartë.

Shpërthimi i Ebolas në DR Kongo ka shkaktuar vdekjen e më shumë se 1,600 njerëzve. Këtë javë, rasti i parë u zbulua në Goma, në shtëpi për më shumë se një milion.

Pajisja emergjente e PHEIC është niveli më i lartë i alarmit që OBSH mund të tingëllojë dhe është përdorur vetëm katër herë më parë.

Kjo përfshin epideminë Ebola që shkatërroi pjesë të Afrikës Perëndimore nga viti 2014 deri në vitin 2016 dhe vrau më shumë se 11.000 njerëz.

“Është koha për botën që të marrë njoftim”, tha shefi i OBSH, Tedros Adhanom Ghebreyesus të mërkurën në Gjenevë në një konferencë shtypi në të cilën është shpallur gjendja emergjente.

Ai tha se ai pranoi rekomandimet që nuk duhet të ketë kufizime për udhëtimet ose tregtinë, dhe nuk ka kontroll të menjëhershme të hyrjes së pasagjerëve në portet ose aeroportet jashtë rajonit