Shëndetësi

Zbulohet pajisja që do të zbulojë 17 sëmundje nëpërmjet frymëmarrjes së pacientit

Hossam Haick, inxhinier kimik në Institutin Technion Israel of Technology në Haifa, ka zhvilluar një pajisje, që sipas tij, mund të bëjë punë që hunda njerëzore nuk mund ta bëjë. Ajo mund të dallojë mes mostrave nga pacientët që vuajnë nga kanceri i stomakut dhe kanceri i fshikëzës vetëm 64 për qind. Në përgjithësi, pajisja ishte e saktë në 86 për qind të rasteve.

Siç përshkruan në ACS Nano, ai dhe kolegët e tij krijuan një sërë elektrodash të bëra nga nanotubet e karbonit (fletët cilindrike të atomeve të karbonit) dhe grimcat e vogla të arit.

Secila prej tyre kishte një nga 20 filmat organikë të hedhura mbi të. Çdo film ishte i ndjeshëm ndaj një prej pikave të përbërësve të njohur që gjendeshin në frymëmarrjen e pacientëve që vuanin nga një sërë 17 sëmundjesh, përfshirë sëmundjen e Parkinsonit, sklerozën e shumëfishtë, kancerin e fshikëzës, hipertensionin pulmonar dhe sëmundjen e Crohn.

Kur reagoi një film, rezistenca e saj elektrike ndryshoi në një mënyrë të parashikueshme. Ndryshimet e kombinuara krijuan një gjurmë gishtash elektrike që, sipas kërkuesit, do të ishte diagnostifikim i sëmundjes që po vuante një pacient.

Për të provuar shpikjen e tyre, Dr. Haick dhe kolegët e tij mblodhën 2.808 mostra frymëmarrje nga 1.404 pacientë që vuanin nga të paktën një nga sëmundjet që ata po vështronin. Suksesi i saj ndryshonte.

Ajo mund të dallojë mes mostrave nga pacientët që vuajnë nga kanceri i stomakut dhe kanceri i fshikëzës vetëm 64 për qind. Në dallimin e kancerit të mushkërive nga kanceri i kokës dhe qafës, megjithatë, ishte 100% i suksesshëm.

Në përgjithësi, ajo ishte e saktë në 86 për qind të rasteve. Nuk është e përsosur, por është një ndihmë e dobishme për një mjek që planifikon të kryejë hetime të mëtejshme. Dhe ky është vetëm një prototip. Norma e suksesit të Tëeaked pritet të përmirësohet.GazetaExpress

the authorE B