Rajon & Botë

Zgjerimi gjigand i vendbanimeve izraelite për 50 vite, ja si ka ndodhur

Për vizitorët e rastësishëm apo udhëtimtarët turistik përmes Bregut Perëndimor të pushtuar ose Jerusalemit, vendbanimet izraelite mund të shfaqen si një grup tjetër shtëpish në një kodër.

Shtëpitë e klasës së mesme periferike, të ndërtuara shpejt dhe të mbyllur në një rrjet të njësive uniforme, qëndrojnë si komponime të fortifikuara, në kontrast të drejtpërdrejt me shtëpitë gëlqerore palestineze të paraqitura përmes disa fotografive më poshtë.

Shtëpitë e vendosura, kryesisht të ndërtuara prej çimentoje me një shtresë gëlqerore kozmetike, kanë tendencë të modifikojnë një pamje të ngjashme: vila të stilit amerikan, të kryesuara nga kulmet me tjegulla të kuqe dhe të rrethuara nga hurma të harlisura të pastra, raporton “Al Jazeera”, transmeton Periskopi.

Vendbanimi më i madh ai i Modi’in Illit, strehon më shumë se 64.000 hebrenj izraelitë në Bregun Perëndimor të pushtuar. Mega-vendbanimi ka kryetarin e vet, si dhe shkollat, qendrat tregtare dhe qendrat mjekësore.

Disa vendbanime kanë edhe universitetet e tyre.

Sot, midis 600,000 dhe 750,000 izraelitë jetojnë në këto vendbanime të konsiderueshme, ekuivalente me afërsisht 11 për qind të popullsisë izraelite hebreje.

Ata jetojnë përtej kufijve të njohur ndërkombëtarisht të shtetit të tyre, në tokën palestineze që Izraeli pushtoi në vitin 1967, që përfshinte Jerusalemin Lindor dhe Bregun Perëndimor.

Që atëherë, qeveria izraelite ka financuar haptazi dhe ka ndërtuar vendbanime për hebrenjtë izraelitë për t’i strehuar atje, duke ofruar stimuj dhe strehim të subvencionuar.

Pra, pse këto përbërje të strehimit kanë shkaktuar kaq shumë rrëmujë dhe janë quajtur kërcënim për perspektivën e paqes në Tokën e Shenjtë?

Ndiqni këtë udhëtim për të gjetur një përgjigje objektive.

Përkundër besimit të përbashkët, vendbanimet janë një trashëgimi e periudhës para vitit 1948, para krijimit të Izraelit.

Në vitet 1880, komuniteti i hebrenjve palestinezë, i njohur si Yishuv, arriti në tre përqind të popullsisë së përgjithshme. Ata ishin apolitikë dhe nuk synonin të ndërtonin një shtet modern hebraik.

Por në fund të shekullit të 19-të, lëvizja sioniste – një ideologji politike – u rrit nga Evropa Lindore, duke pretenduar se hebrenjtë ishin një komb apo racë që meriton një “shtet hebre” modern.

Lëvizja, duke cituar besimin biblik që Perëndia i premtoi hebrenjve palestinezë, filloi të blinte tokën atje dhe të ndërtonte vendbanime për të forcuar pretendimet e tyre për tokën.

Në atë kohë, këto vendbanime, të ndërtuara kryesisht në rrafshinë bregdetare dhe në veri të vendit, quheshin “Kibucim” dhe “Moshavim”.

Kibuc Degania e parë, u krijua në vitin 1909 nga kolonistët hebrenj evropianë. Tel Avivi, tani kryeqyteti ekonomik i Izraelit, u ndërtua gjithashtu në fillim të shekullit të 20’të dhe ishte një nga vendbanimet e para.

Qasja njihet si “krijimi i fakteve në terren” – vendosja e një pjese në një zonë për të siguruar që ajo të jetë pjesë e një shteti të ardhshëm dhe i vështirë për t’u çliruar më vonë.

Shpërndarja e vendbanimeve përcaktoi hartën e planit të propozuar të ndarjes së Kombeve të Bashkuara për shtetet hebraike dhe palestineze në vitin 1947.

Deri në vitin 1948, përpara spastrimit etnik të Palestinës nga lëvizja sioniste, hebrenjtë kishin kontroll mbi më pak se gjashtë për qind të tokës.

Çfarë ndodhi në vitin 1948?

Ndërsa hebrenjtë evropianë filluan të kolonizojnë Palestinën – shumë të shtyrë nga persekutimi antisemit në Evropë – ekuilibri i kontrollit të tokës midis palestinezëve dhe hebrenjve imigrantë u zhvendos në masë të madhe.

Projekti u lehtësua nga britanikët, të cilët po okuponin Palestinën nga viti 1917 deri në vitin 1947, me qëllim të ndërtimit të një shteti hebre.

Mes viteve 1922 dhe 1935, popullsia hebraike u rrit nga nëntë për qind në gati 27 për qind të popullsisë së përgjithshme, duke zhvendosur dhjetëra mijëra qiramarrës palestinezë nga tokat e tyre, ndërsa sionistët blenë tokë nga pronarët inekzistentë.

Sipas Planit të Ndarjes së OKB’së të vitit 1947, hebrenjve iu ndanë 55 për qind të tokës, duke përfshirë shumë nga qytetet kryesore me shumicë arabe palestineze dhe bregdetin e rëndësishëm nga Haifa në Jaffa.

Plani do të privonte shtetin palestinez të tokave dhe porteve kryesore bujqësore, gjë që çoi palestinezët të refuzojnë propozimin.

Menjëherë pas nxjerrjes së Rezolutës 181 të OKB’së, që kërkoi ndarje, shpërtheu lufta mes arabëve palestinezë dhe grupeve të armatosura sioniste, të cilët, ndryshe nga palestinezët, kishin fituar trajnime dhe armë të gjera për të luftuar përkrah Britanisë në Luftën e Dytë Botërore.

Grupet paramilitare sioniste nisën një proces të dhunshëm të spastrimit etnik në formën e sulmeve të mëdha, masakrave dhe shkatërrimit të fshatrave të tëra që synonin dëbimin masiv të palestinezëve për të ndërtuar shtetin hebre. Deri në fund të vitit 1949, shteti hebre kishte marrë rreth 78 përqind të Palestinës historike.

Nga territoret e mbetura palestineze, Bregun Perëndimor dhe Jerusalemin Lindor hynë nën kontrollin e Jordanisë, ndërsa Gaza u vu nën kontrollin e Egjiptit.

Komuniteti ndërkombëtar njohu Izraelin bazuar në kufijtë e vitit 1948.

Por më pak se 20 vjet më vonë – në vitin 1967 – shpërtheu një tjetër luftë arabo-izraelite. Gjatë luftimeve, Izraeli pushtoi me forcë pjesën tjetër të Palestinës historike, që përbëhej nga Jerusalemi Lindor, Bregu Perëndimor dhe Gaza.

Izraeli gjithashtu pushtoi Gadishullin e Sinait egjiptian dhe kodrat e Golanit sirian. Me përjashtim të gadishullit Sinai, të gjitha territoret e tjera mbesin të zëna deri në ditët e sotme.

Në përgjigje, anëtarët e Këshillit të Sigurimit të OKB’së votuan njëzëri për Rezolutën 242 më 22 nëntor 1967 – pikërisht pesëdhjetë vjet më parë.

Rezoluta deklaroi se Izraeli duhet të tërhiqet nga territoret e konfiskuara në luftë dhe të formojë bazën për të gjitha negociatat diplomatike pas konfliktit izraelito-palestinez në konceptin e “tokës për paqe”.

Izraeli, megjithatë, nuk e pranoi rezolutën dhe vazhdon ta shkelë deri në këtë ditë, 50 vjet më vonë, duke ndërtuar vendbanime në territoret e destinuara për një shtet palestinez.

Çfarë bëri Izraeli me Jeruzalemin

Menjëherë pas luftës së vitit 1967, Izraeli aneksoi ilegalisht Jerusalemin Lindor dhe e shpalli atë pjesë të kapitalit të saj “të përjetshëm, të pandarë”.

Aneksimi i Jeruzalemit Lindor nuk njihet nga asnjë vend në botë, sepse shkel disa parime të së drejtës ndërkombëtare, që përshkruan se një pushtet pushtues nuk ka sovranitet në territorin që zë.

Komuniteti ndërkombëtar, duke përfshirë SHBA’në, zyrtarisht e konsideron Jerusalemin Lindor si territor të pushtuar.

Megjithatë, meqenëse Izraeli e konsideron pjesën lindore të Jerusalemit Lindor, ajo i quan vendbanimet atje si “lagje”.

Projekti i zgjidhjes së Izraelit pas vitit 1967:

Kur armët ranë në heshtje në vitin 1967, shteti izraelit filloi të ndërtonte koloni ose vendbanime për qytetarët izraelitë hebrenj në tokën palestineze që sapo kishte zaptuar.

Vendbanimet janë bërë shenjë dalluese e projektit kolonial izraelit në Palestinë.

Në 50 vitet e fundit, qeveria izraelite ka transferuar midis 600,000 dhe 750,000 izraelitë hebrenj në Bregun Perëndimor dhe në Jeruzalemin Lindor. Ata jetojnë në të paktën 160 vendbanime.

Kjo do të thotë se afërsisht 11 për qind e popullsisë hebraike të Izraelit prej 6.6 milionë banorëve jetojnë tani në tokën e pushtuar, jashtë kufijve të pranuar ndërkombëtarisht të Izraelit.

Dilema e vendbanimeve dhe e okupimit ka ndarë në mënyrë efektive izraelitët midis atyre që besojnë se është e drejta e tyre e dhënë nga Perëndia për të vendosur tokën që iu premtohet popullit hebre dhe të tjerë që besojnë se vendbanimet janë një dënim me vdekje për hebrenjtë.

Për hebrenjtë fetarë, rezultati i luftës së vitit 1967 dhe konfiskimi i pjesës tjetër të Palestinës historike – veçanërisht Jerusalemit lindor, që strehon Qytetin e Vjetër – çoi në një ndjenjë euforie.

Mijëra çifutë, duke përfshirë hebrenjtë laikë, u mblodhën në Murin Perëndimor, i njohur edhe si Muri i Al-Buraqit për myslimanët. Ata qanë kur falenderuan për atë që besonin ishte një mrekulli nga Perëndia.

Shumica e majtistëve sionistë izraelitë, të cilët kundërshtojnë projektin e vendbanimit megjithatë, besojnë në shtetin hebraik përgjatë kufijve të vitit 1948 dhe kundërshtojnë zgjerimin e Izraelit në territoret e pushtuara.

Qeveria izraelite pohon se statusi i territoreve palestineze është i paqartë, pasi nuk kishte qeveri të njohur ndërkombëtarisht në territoret para luftës së vitit 1967. Qeveria izraelite argumenton se ai mori territorin nga Jordania, e cila kishte kontrollin e Bregut Perëndimor dhe Jeruzalemin Lindor midis 1949 dhe 1967, ndërsa Egjipti kishte kontrollin e Rripit të Gazës.

Izraeli e konsideron Bregun Perëndimor si territor “të diskutueshëm” dhe kështu kundërshton ekzistencën e një okupimi ushtarak atje; duke thënë se Konventa e Katërt e Gjenevës nuk zbatohet. Por OKB-ja, Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë dhe bashkësia ndërkombëtare kanë pohuar të gjitha.

Izraeli gjithashtu mohon se çdo vendbanim është ndërtuar në tokën private palestineze.

Vendbanimet janë të shpërndara në të gjithë Bregun Perëndimor në një mënyrë që e bën shtetin palestinez të afërt, ndërsa në Jerusalem, qeveria izraelite ka ndërtuar vendbanime rreth qytetit për të konsoliduar kontrollin mbi të.

Këto “lagje unazore” janë një grup blloqe të mëdha zgjidhjesh në veri, në lindje dhe jug të Jeruzalemit, të cilat Izraeli shpreson të aneksojë në shtetin e saj.

Vendbanimet e unazave kanë prerë në mënyrë efektive veriun e Bregut Perëndimor nga jugu, duke penguar aftësinë e palestinezëve për të udhëtuar në mes të qyteteve në një mënyrë normale.

Ndërtimi i këtyre vendbanimeve hebraike rreth qytetit nuk ishte rastësi, por tregon për një qëllim politik më të thellë izraelit.

Pas luftës së 1967-ës dhe okupimit izraelit të Jeruzalemit Lindor, Teddy Kollek, kryetari i bashkisë së qytetit të kontestuar, tha në vitin 1968: “Qëllimi është të sigurojë që të gjithë Jerusalemi të mbetet përgjithmonë një pjesë e Izraelit. Nëse ky qytet do të jetë kryeqyteti ynë, atëherë ne duhet ta bëjmë atë pjesë integrale të vendit tonë dhe ne kemi nevojë për banorë hebrenj për ta bërë këtë.”

Në të vërtetë, Izraeli formalizoi aneksimin e gjysmës lindore të qytetit në vitin 1980 kur e kaloi Ligjin e Jerusalemit, duke pretenduar se “Jerusalemi, i plotë dhe i bashkuar është kryeqyteti i Izraelit”, në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare, e cila thotë se qyteti duhet të administrohet nga OKB-ja për rëndësinë e saj ndaj tre feve abrahamike.

Qëllimi ishte të vuloste fatin e Jeruzalemit dhe të pengonin negociatat mbi qytetin në ndonjë marrëveshje të ardhshme.

I ashtuquajturi “Projektligj i Jerusalemit” do të shihte shtimin e 140,000 izraelitëve hebrenj që jetojnë në këto vendbanime në popullatën e Jeruzalemit, për të siguruar një shumicë hebraike në qytet.

Në vitin 2004, Izraeli filloi ndërtimin e murit ndarës, i cili kishte për qëllim të siguronte “siguri” për izraelitët duke ndarë midis Bregut Perëndimor dhe Izraelit pas kryengritjes së dytë palestineze në vitin 2000.

Megjithatë, Izraeli ka përdorur murin për të shtuar më shumë tokë në kufijtë e saj dhe e ka ndërtuar atë rreth disa prej vendbanimeve më të mëdha në Bregun Perëndimor, duke i vendosur ato në “anën izraelite”.

Rreth 85 përqind e murit bie brenda Bregut Perëndimor, dhe jo në Linjën e Gjelbër. Prandaj, palestinezët e kanë përshkruar murin si një “mur aneksimi”.

Në vitin 2009, komuna e Jeruzalemit miratoi një plan madhor “për të udhëhequr dhe përshkruar zhvillimin e qytetit në dekadat e ardhshme.” Vizioni, siç thuhet në plan, është krijimi i një raporti prej 70 për qind të hebrenjve izraelitë në 30 për qind të palestinezëve në të qytetit.

Ndërkohë që shumë anëtarë të parlamentit izraelit shpresojnë të aneksojnë gjithë Bregun Perëndimor – të cilin ata e quajnë me emrin e tij biblik, Judea dhe Samaria – ekziston frika se duke e çuar territorin në kufijtë e Izraelit do të mërzitnin raportin e popullsisë duke e rrotulluar balancën demografike në favor të palestinezëve në vend.

Aneksimi i Bregut Perëndimor do të thotë dhënien e 3.1 milion palestinezëve që jetojnë atje shtetësinë izraelite dhe shtrirjen e ligjit izraelit, në vend të ligjit ushtarak, në këtë zonë. Shumë e shohin këtë si “një fund të shtetit judenj”, pasi palestinezët do të tejkalojnë izraelitët hebrenj.

Por ndërmarrja gjithnjë e në rritje në Bregun Perëndimor e sjell këtë mundësi më afër realitetit çdo ditë.

Për disa ministra izraelitë të krahut të djathtë, aneksimi i Zonës C – që përbën 60 përqind të Bregut Perëndimor dhe i nënshtrohet kontrollit të përgjithshëm izraelit – është një synim më realist për momentin.

Të gjitha vendbanimet janë të vendosura në Zonën C, ku jetojnë rreth 300,000 palestinezë – një figurë vazhdimisht nën-raportuar nga politikanët izraelitë. Shtrirja e territorit do të thotë se Izraeli mund të thithë sasinë maksimale të tokës me numrin më të vogël të palestinezëve.

Vendbanimet në Bregun Perëndimor janë të lidhura tashmë me Jerusalemin Lindor dhe Izraelin nëpërmjet një serie rrugësh hebreje vetëm që u japin kolonëve luksin e kalimit të vijës së gjelbër pa pasur nevojë të kalojnë nëpër qendrat e popullsisë palestineze – sikur të jetojnë në një shtet të vetëm .

Situata në Zonën C, ku Izraeli vazhdimisht vepron për të minimizuar praninë palestineze nëpërmjet shkatërrimit në shtëpi, zhvendosjes, vjedhjes së burimeve dhe refuzimit të dhënies së lejeve të ndërtimit, përbën de facto aneksimin.

Përveçse janë ndërtuar në mënyrë të paligjshme në tokën private dhe publike palestineze, vendbanimet ndikojnë në jetën e përditshme të palestinezëve në shumë mënyra.

Në vitin 2016, OKB zbuloi se ekonomia e territoreve të okupuara palestineze do të ishte dy herë më e madhe nëse pushtimi 50-vjeçar do të hiqej.

Politikat e Izraelit të okupimit dhe zgjidhjes kanë ardhur për t’u parë si një strategji e qëllimshme e de-zhvillimit për të dobësuar rezistencën ndaj sundimit ushtarak dhe për të penguar përpjekjet për të ndërtuar një shtet të suksesshëm palestinez.

Vjedhja e burimeve

Vendbanimet kanë qenë në gjendje të lulëzojnë vetëm përmes shfrytëzimit të rëndë ekonomik të Bregut Perëndimor të pushtuar në kurriz të vendasve.

Ndërsa pjesa më e madhe e popullsisë palestineze në Bregun Perëndimor jeton në zonat A dhe B, infrastruktura mbi të cilën varet jetesa ose qëndron ose kalon në zonën C.

Zona përfshin burimet ujore të territorit, kullotat më pjellore dhe tokën bujqësore, si dhe burimet minerare dhe nxjerrjen e mineraleve dhe vendet turistike.

Qasja palestineze në Zonën C, rreth 60 për qind e Bregut Perëndimor, ose është plotësisht i ndaluar ose shumë i kufizuar, duke shkaktuar një humbje vjetore prej 3.4 miliardë dollarë në ekonomi.

Dhuna e vendësit

Për shkak të afërsisë së vendbanimeve në shtëpitë palestineze, fërkimi dhe dhuna midis kolonëve dhe palestinezëve është një realitet i afërt.

Në gjysmën e parë të vitit 2017, OKB’ja dokumentoi 89 incidente në të cilat kolonët izraelitë vranë ose lënduan palestinezët ose dëmtuan palestinezët.

Format kryesore të dhunës nga ana e kolonëve izraelitë përfshijnë hedhjen e gurëve në shtëpitë dhe automjetet palestineze, sulmet fizike të palestinezëve, çrrënjosjen ose dëmtimin e pemëve të ullirit, vandalizimin e pronave ose vënien e zjarrit në tokat bujqësore.

Në vitin 2016, më shumë se 1.500 pemë ulliri palestinezë u dëmtuan ose u shkulën nga kolonët, përveç 2.5 milion pemëve të zhvendosur që nga viti 1967.

Pjesa dërrmuese e ankesave të paraqitura kundër dhunës së kolonës kalojnë pa asnjë dënim të autorëve.

Prishjet e shtëpive

Ndërsa ndërton shtëpi për kolonët, Izraeli përdor një politikë të shkatërrimit të shtëpive për të kufizuar zgjerimin e komuniteteve palestineze me pretekstin se shtëpitë janë ndërtuar pa lejet e nevojshme, ndërsa refuzojnë t’i lëshojnë ato.

Që nga viti 1967, autoritetet izraelite kanë shkatërruar mbi 27,000 shtëpi palestineze në territorin e pushtuar.

Mes viteve 2000 dhe 2007, autoritetet izraelite refuzuan më shumë se 94 për qind të kërkesave për leje në Zonën C.

Demolimet e shtëpive dhe strukturave të tjera që zhvendosin me forcë palestinezët mund të përbëjnë krime lufte./Periskopi/