Rajon & Botë

Akumulimi i ujit dhe mungesa e kullimit shkaktuan shembjen e digave të minierave në Brazil

Rënia e një dige masive të bishtave në Brazil u shkaktua nga akumulimi i ujit dhe mungesa e kullimit, megjithëse objektet nuk treguan më parë shenja paqëndrueshmërie, sipas një raporti të porositur nga pronari i digës dhe botuar të enjten, shkruan France24.

Shkelja e digave të 25 janarit në shtetin e pasur me minerale të Minas Gerais nxori miliona tonë mbeturina toksike minerare në të gjithë fshat, duke lënë 270 njerëz të vdekur dhe të zhdukur dhe duke detyruar pronarin Vale të pezullonte disa prej operacioneve të tij.

Një grup specialistësh të punësuar nga gjigandi i minierave braziliane gjetën “këputjen dhe rrëshqitja që rezultoi nga llumi ishte për shkak të lëngëzimit statik të mbeturinave nga diga”, që do të thotë që mbetjet e ngurta të digës u bënë llum për shkak të akumulimit të ujit.

the authorGazetaKNN