Lifestyle

Ankthi dhe stresi, luftoni ato me frymëmarrjen alternative të hundës

Përkundër faktit se çrregullimi i ankthit është diagnoza më e zakonshme e sëmundjes mendore në botë, një studim i publikuar nga UCLA tregoi se 25% e pacientëve me ankth nuk marrin ndonjë trajtim shëndetësor që synon ta ndihmojë atë.

Ndër format më të zakonshme të çrregullimit të ankthit në popullatë, ka:

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar, i cili karakterizohet nga shqetësime të panevojshme dhe katastrofike;

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv, pamundësia për të kontrolluar mendimet ose sjelljet e padëshiruara;

Çrregullimi i panikut, episodet e frikës intensive që ndodhin pa paralajmërim dhe që mund të shkaktojnë simptoma fizike, të tilla si dhimbje barku dhe palpitacione të zemrës;

Çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD), i cili manifestohet si një frikë që vazhdon shumë pasi ka përjetuar një ngjarje traumatike;

Fokusi i një sulmi ankthi është frymëmarrja; ose më saktë, gulçimi.

Çdo person që ka përjetuar një sulm ankthi të paktën një herë në jetën e tij, e di saktësisht se për çfarë po flasim. Zemra fillon të rrah më shpejt dhe ajri duket se është i rrallë dhe është e vështirë të marrë frymë natyrshëm.

Kjo ndodh sepse diafragma bëhet e bllokuar dhe në këtë mënyrë nuk mund të lëvizë më ajrin drejt stomakut, duke çuar kështu që mushkëritë të mos jenë në gjendje të mbushen plotësisht.

Teknika e lashtë e Pranayama

Pranayama është një fjalë që përmban dy kuptime: “prana” që do të thotë energji, forcë jetësore dhe “ayama” që do të thotë kontroll i frymëmarrjes.

Yogis antik përdori pranayama, e cila është një nga tetë pjesët e yogas, për të kontrolluar frymëmarrjen përmes mendjes.

Meqenëse hunda është e lidhur drejtpërdrejt me trurin tonë, yogistët kanë besuar për mijëra vjet që disa sëmundje rrjedhin nga një shqetësim i frymëmarrjes së hundës. Nadi Shodhana, i njohur ndryshe si frymëmarrja alternative e hundës, është një teknikë shumë e veçantë dhe përdoret mbi të gjitha për gjendje ankthi apo stresi.

Një studim i botuar në Gazetën Mjekësore Amerikane (17 maj 2000), nga Universiteti i Bostonit Qendra për Çrregullime të Ankthit të Përafërt, zbuloi se frymëmarrja e ngadaltë diafragmatike ka provuar të jetë po aq efektive në zvogëlimin e ankthit sikurse ilaçi antidepresiv.

Si të kryeni frymëmarrjen alternative të hundës

Gjeni një vend të qetë dhe uluni në çdo pozicion për të cilin jeni komod. Relaksoni trupin tuaj dhe merrni frymë natyrshëm për disa momente, duke lejuar që mendja dhe trupi juaj të stabilizohen.

Vendoseni dorën e majtë në prehër ose gju.

Bëni një “shenjë paqeje” me dorën tuaj të djathtë. Dorëzoni dy gishtat tuaj të zgjatur drejt pëllëmbës së dorës. Vendoseni gishtin e madh butësisht në hundën tuaj të djathtë dhe gishtin unazor butësisht në hundën e majtë.

Mbyllni sytë dhe butësisht filloni të mbyllni majën e hundës tuaj të djathtë (me gishtin e djathtë), thithni ngadalë dhe thellësisht, pa ndërprerje, butësisht dhe pa mundim përmes hundës së majtë.

Mbyllni anën e hundës së majtë (me gisht unazë) dhe hapni anën e hundës së djathtë. Nxirrni nëpër anën e hundës së duhur. Kjo përfundon një cikël, por ju mund të vazhdoni për aq kohë sa dëshironi. Për të pasur një efekt qetësues, ju sugjeroj të vazhdoni për 3-5 minuta.

Kur të keni mbaruar: pushoni, uluni dhe merrni frymë natyrshëm për disa momente përpara se të hapni sytë dhe të filloni ditën.

the authorGazetaKNN