Tech

Bitcoin ndahet, ndërsa lansohet monedha e re

Një version i ri i Bitcoin është bërë për herë të parë në historinë e kripto-monedhës.

Bitcoin Cash është rezultat i muajve të debatit dhe zhvillimit mbi mënyrën se si monedha do të vazhdojë të evoluojë.

Frikët e ndryshimeve të mëdha në vlerën e Bitcoin deri tani nuk janë realizuar – por disa shkëmbime janë ende duke iu përshtatur monedhës së re.

Një ekspert tha se procesi kishte shkuar mirë deri më tani dhe vuri në dukje se tregtia në Bitcoin Cash dukej “e fuqishme”.

Bitcoin Cash u zhvillua si një masë për të rritur kapacitetin e teknologjisë themelore të Bitcoin të njohur si blockchain – një libër dixhital që regjistron çdo transaksion të vetëm.

“Një treg duket se po zhvillohet për Bitcoin Cash që duket të jetë relativisht i fuqishëm,” tha Dr Garrick Hileman, hulumtues në Qendrën Cambridge për Financat Alternative, për BBC.

Kripto-monedha e freskët tregtonte komoditet mbi $ 400 (£ 300) rreth 12 orë pas krijimit të saj.

Vetë Bitcoin pa një rënie modeste të çmimit të martën, por ishte ende mbi $ 2,700 (£ 2,000) në orën 10:00 BST të mërkurën.

the authorE B