Rajon & Botë

Çrregullimi i ndikimit sezonal: Lumturia ndërlidhet me motin e mirë

A ju bënë të lumtur dita e mirë me diell? Një studim i fundit tregon se sasia kohore mes lindjes dhe perëndimit të diellit ndikon praktikisht në disponimin e çdo njeri – edhe më shumë se faktorët tjerë si temperatura, ndotja e ajrit dhe shiu.

Ekipi hulumtues kanë zbuluar se njerëzit kanë raportuar për më shumë ankth mendor kur ditët kanë qenë më të shkurtra dhe ka pas mungesë dielli.

Pra, rezultatet tregojnë se gjatësia e dritës së diellit ka më shumë ndikim në disponimin e njerëzve sesa sasia aktuale e rrezeve të diellit që absorbohen.

Për këtë konkludim, hulumtuesit i kanë ekzaminuar edhe të dhënat meteorologjike nga universitetet e ndryshme dhe të dhënat e ndotjes së ajrit.