AktualeKuriozitete

Dita e maceve: Fakte interesante rreth tyre

Bored Cute Black and White Cat Lounging on a couch next to a fishing rod

Macet janë ndër kafshët shtëpiake më të njohura. Ato kërkojnë kujdesin dhe përkëdheljen e pronarëve gjatë gjithë vitit, por ka një ditë të veçantë kushtuar atyre.

E festuar më 8 gusht, Dita Ndërkombëtare e Maceve është një rast për t’u kujtuar njerëzve se si speciet e adhurueshme kontribuojnë në përmirësimin e planetit.

Të kesh mace si kafshë shtëpiake çon në një efekt pozitiv në shëndetin e njeriut, madje duke ndihmuar në funksionalitetin njohës. Pas një dite të ngarkuar, të ktheheni te macja juaj dhe të vëzhgoni veprimet e saj të lezetshme ndihmon në qetësimin e nervave.

Lexoni disa nga faktet interesante për këto kafshë:

-Pesha mesatare e maceve shtëpiake varion nga 2.7 në 4.5 kg. Gjatësia mesatare është 71,1 cm

-Sipas Encyclopaedia Britannica, lëkura e maces, e përbërë nga dermis dhe epidermë, rigjenerohet dhe lufton shpejt infeksionin.

-Ato gjithashtu kanë aftësinë për t’u shpuar për shkak të muskujve të vegjël erektor të ngjitur në folikulat e tyre të flokëve.

-Ndryshe nga qeni dhe kali, macja ecën ose vrapon duke lëvizur fillimisht këmbët e përparme dhe të pasme në njërën anë, pastaj këmbët e përparme dhe të pasme në anën tjetër. Vetëm deveja dhe gjirafa lëvizin në mënyrë të ngjashme.

-Trupi i maces ka elasticitet të madh. Kjo është e mundur sepse rruazat e shtyllës kurrizore mbahen së bashku nga muskujt dhe jo nga ligamentet, si te njerëzit. Kështu, macja mund të zgjasë ose tkurret kurrizin, ta kthejë lart ose ta lëkundet përgjatë vijës vertebrale.

-Macet nuk kanë dhëmbë dërrmues me kurorë të sheshtë dhe për këtë arsye nuk mund të përtypin ushqimin e tyre. Në vend të kësaj, ato e prejnë atë.