AktualeTech

Facebook revolton njerëzit me veprimin e fundit

Facebook ngjalli zemërim duke u pajtuar me policinë amerikane që po heton një rast aborti, duke rritur frikën se platforma do të jetë një mjet për të shtrënguar procedurën.

Kritikat u ngritën pasi raportet e mediave zbuluan se gjigandi i rrjeteve sociale kishte dorëzuar mesazhet kryesore, për një nënë që akuzohej penalisht për një abort për vajzën e saj.

Avokatët kishin paralajmëruar pikërisht për këtë lloj gjëje, pasi gjykata e lartë e Amerikës hoqi të drejtën kombëtare për abortin në fund të qershorit, pasi kompanitë e mëdha të teknologjisë mbajnë një grumbull të dhënash për vendndodhjen dhe sjelljen e përdoruesve.

Jessica Burgess, 41 vjeç, u akuzua se kishte ndihmuar vajzën e saj 17-vjeçare për të ndërprerë një shtatzëni në shtetin e Nebraska.

Ajo përballet me pesë akuza, duke përfshirë një në bazë të një ligji të vitit 2010 që lejon abortin vetëm deri në 20 javë pas fekondimit. Vajza përballet me tre akuza, duke përfshirë një për fshehje ose braktisje të një kufome.

Megjithatë, pronari i Facebook-ut Meta u mbrojt të martën duke vënë në dukje se urdhri i gjykatës së Nebraskës “nuk e përmend fare abortin” dhe doli përpara vendimit shumë përçarës të Gjykatës së Lartë në qershor për të rrëzuar Roe v Wade, rasti që i dha të drejtën e abortit në Shtetet e Bashkuara.

“Kjo fjali duket se nënkupton që nëse urdhërat e kërkimit përmendin abortin, do të kishte një rezultat tjetër. Por sigurisht që kjo nuk është e vërtetë,” shkroi në Twitter Logan Koepke, i cili hulumton se si teknologjia ndikon në çështje si drejtësia penale.

Kur u pyet për dorëzimin e të dhënave, gjigandi i Silicon Valley tregoi politikën e tij për të përmbushur kërkesat e qeverisë kur “ligji na kërkon ta bëjmë këtë”.