Rajon & Botë

Frika e nivelit të detit ndërkohë që Grenlanda errësohet

Shkencëtarët janë “shumë të shqetësuar” që shkrirja e fletës së akullit të Grenlandës mund të përshpejtojë dhe të rrisë nivelin e detit më shumë se sa pritej.

Ata thonë se kushtet e ngrohta po inkurajojnë algat që të rriten dhe të errësojnë sipërfaqen.

Akull i errët thith më shumë energji diellore se akulli i pastër i bardhë në mënyrë ngroh dhe shkrihet më shpejt.

Aktualisht fleta e akullit të Grenlandës po shton deri në 1mm në vit në rritjen e nivelit mesatar të globit të oqeaneve.

Një projekt pesëvjeçar i kërkimit në Mbretërinë e Bashkuar, i njohur si Black and Bloom, është në proces për të hetuar speciet e ndryshme të algave dhe se si ato mund të përhapen, dhe pastaj ta përdorin këtë njohuri për të përmirësuar parashikimet kompjuterike të rritjes së nivelit të detit në të ardhmen.

Mundësia e shkrirjes së frymëzuar biologjikisht nuk ishte përfshirë në vlerësimet për rritjen e nivelit të detit të publikuar nga paneli i klimës së OKB-së, IPCC, në raportin e saj të fundit në 2013.

Kur ne fluturuam me helikopter në fletën e akullit, peizazhi i rrotullues dukej çuditërisht gri – përshtypja ime e parë ishte se ajo dukej e pista per shkak te algave, raporton BBC, transmeton Indeksonline.

“Projekti ynë po përpiqet të kuptojë sa mund të ndodhë shkrirja.”

Gjatë 20 viteve të fundit, Groenlanda ka humbur më shumë akull sesa fiton përmes borës në dimër – një ndryshim në një ekuilibër natyral që normalisht e mban akullën të qëndrueshme.

Ajo që nuk dihet është se si kjo mund të ndikojë në algat. Pigmente të errët të tyre besohet se janë një mbrojtje nga drita ultravioletike – kështu që më shumë kohë e mirë mund ta inkurajojnë atë proces të errësimit ose të provojë të dëmtojë ato.

Projekti Black and Bloom, i financuar nga Këshilli i Kërkimeve Natyrore të Natyrës (Nerc), synon të publikojë parashikimet e veta të reja për ngritjen e nivelit të detit brenda dy vjetësh.

the authorE B