Shëndetësi

Ftohja e vazhdueshme mund të jetë për shkak të kësaj gjendjeje gjenetike

Simptomat e gripit përfshijnë një kollë dhe hundë të mbyllura, por ato janë gjithashtu shenja të një gjendjeje gjenetike vdekjeprurëse të quajtur fibroza cistike.

Fibroza cistike shkakton dëme në sistemet e frymëmarrjes dhe të tretjes.

Kjo mund të çojë në krijimin e mukozës së trashë dhe të ngjeshur në organe, të cilat mund të ndikojnë ndjeshëm në jetëgjatësinë.

Simptomat përfshijnë një hundë, kollë të vazhdueshme dhe gulçim.

Por ato mund të ngatërrohen me shenjat e gripit, të cilat gjithashtu përfshijnë një kollë dhe hundë të mbyllur.

Sidoqoftë, fibroza cistike nuk do të pastrohet deri një javë ose dy, dhe mund të ndikojë që njerëzit të jetojnë vetëm deri në moshën 40 apo 50-vjeç.

Fibroza cistike është një gjendje gjenetike, që do të thotë një sëmundje e shkaktuar nga një anomali në ADN-në e një personi. Ka 6.000 çrregullime të ndryshme gjenetike në botë dhe një në 25 fëmijë të lindur në Britani të Madhe janë të prekur.

Disa çrregullime gjenetike janë të dukshme në lindje, ndërsa të tjerët janë diagnostikuar në faza të ndryshme gjatë fëmijërisë, dhe nganjëherë në moshë madhore.

Derisa shumica e njerëzve njohin të paktën një person me çrregullime gjenetike, mbeten shumë keqkuptime rreth tyre.

“Shumë gjendje gjenetike janë të padukshme, si fibroza cistike dhe kardiomiopatia hipertrofike, e cila është sëmundje e zemrës,” ka thënë Emily Clarke pranë Çrregullimeve gjenetike në Britaninë e Madhe.