Shëndetësi

Gjendet ilaçi i vetëm kundër ftohjes së zakonshme

Hunda juaj po rrjedh, fyti juaj po kruhet, është mjegull në kokën tuaj. Ju jeni kapur nga ftohja dhe ndiheni të mjeruar, por a duhet të arrini një kurë?

Ekspertët thonë se kjo varet nga simptomat.

“Nëse keni një dhimbje koke të fortë, duhet të bëni diçka”, thonë mjekët e përgjithshëm gjermanë.

Sidoqoftë, për një hundë të mbushur, ata rekomandojnë të përdorni një sprej vetëm gjatë natës për të minimizuar dëmtimin e mukozave. Dhe shtypësit e kollës rrallë ndihmojnë.

Është më efektive të pini lëng, ujë më të mirë, por ka përgatitje bimore, veçanërisht me mentol, që rrugë të pastra bronkiale.

Analgjetikët dhe antipiretikët (kryesisht acidi acetilsalicilik dhe paracetamoli) shpesh përdoren në rast ftohje.

Përdorimi i sasive më të larta të vitaminës C është i përhapur, megjithëse ka mendime të ndryshme për arsyetimin e kësaj metode.

Disa studime nuk kanë arritur të dëshmojnë dobinë e vitaminave C në trajtimin e ftohjes. Me ose pa ilaçe, askush nuk duhet të presë përmirësim të menjëhershëm.

Këshillat më të vjetra janë gjithashtu më të mirat, thonë mjekët – pushoni dhe qëndroni në dhoma të ngrohta.

Ftohja është një infeksion viral akut me inflamacion të disa ose të gjithë organeve të traktit të sipërm respirator dhe është më i zakonshmi nga të gjitha infeksionet virale të traktit të sipërm respirator, dhe është veçanërisht i zakonshëm në periudhat më të ftohta të vitit.

Ka mbi 200 viruse të njohura se shkaktojnë ftohje. Ftohjet më shpesh ndodhin gjatë vjeshtës dhe dimrit. Ato zakonisht fillojnë në fund të gushtit ose në fillim të shtatorit, me frekuencën e tyre duke u rritur ngadalë gjatë javëve të ardhshme dhe duke mbetur të larta deri në mars ose prill, kur zvogëlohet.

Sëmundja fillon papritur, pas një inkubacioni të shkurtër prej një deri në tre ditë, me shqetësim në fyt, ndjenjën e plotësisë në hundë, pastaj teshtitjen dhe sekretimin nga hunda.

Ftohja mund të zgjasë deri në 14 ditë. Sidoqoftë, nëse gjendja nuk përmirësohet në planin afatgjatë ose sëmundja përkeqësohet, duhet të vizitoni një mjek. Përkatësisht, infeksionet virale mund të ndjekin ato bakteriale, dhe më pas nevojiten antibiotikë.