Shëndetësi

Hani arra për të luftuar sëmundjet e zemrës

Këshilli Ndërkombëtar i Arrave dhe Frutave të thata dëshirojnë të nënvizojnë rëndësinë e shtimit të arrave në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar në baza ditore, duke kontrolluar peshën tonë dhe duke mbajtur një shëndet të mirë.

Në vitin 2010, u vlerësua se 3-4 milion vdekje të rritura në të gjithë botën i atribuohen mbipeshës, transmeton lajmi.net.

Meqenëse obeziteti është një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit kanë studiuar për të përcaktuar nëse konsumimi i arrave zvogëlon rrezikun e mbipeshës dhe Sindromës Metabolike.

Në vitin 1998, një studim i vazhdueshëm i konsumit të ushqimit nga individë të kryer nga Departamenti i Bujqësisë i SHBA krahasoi indeksin e masës trupore nga konsumimi i arrave dhe jo konsumimi i arrave.

Ky studim tregoi se ngrënësit e rinj dhe të rritur kishin një indeks më të ulët të masës trupore, shkruan alternative medicine.

Gjithashtu, një studim i kryer në Universitetin Loma Linda arriti në përfundimin se ekziston një ulje e konsiderueshme dhe e ngjashme e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare për individët që konsumojnë arra më shumë se 5 herë në javë.

Në mënyrë të veçantë, ky studim tregoi se njerëzit që kishin konsumuar arra 4-5 herë në javë në krahasim me ata që e kanë bërë atë 1 ose më pak herë në javë, kishin një rrezik të zvogëluar 30-50% të sëmundjes koronare të zemrës.

Për më tepër, konsumi i arrave është shoqëruar me një incidencë më të ulët të Sindromës Metabolike, një grup i faktorëve të shumëfishtë të rrezikut metabolik, që tregohet se shoqërohet me diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare. /Lajmi.net/