Shëndetësi

Ja pse sheqeri mund të jetë i mirë për ju

Shumica e njerëzve e dinë se sheqeri mund të jetë shumë i rrezikshëm dhe se mos konsumimi i ëmbëlsirave mund të çojë në normalizimin e presionit të gjakut, rrezik më të ulët të sulmit në zemër dhe paraqitjes së dementia.

Megjithatë, një mjek argumenton se sheqeri është i dobishëm për trurin tonë.

“Sheqeri është çelësi i funksionit të trurit, i cili është konsumuesi më i madh i sheqerit në trupin tuaj”, shkruan dr. Wood Remzi në revistën “Well + Good”. Ai shpjegon se truri ynë përdor rreth 400 kcal që stimulojnë glukozën çdo ditë, por kjo nuk do të thotë që ju do të gëlltitni gjysmën e një tavoline me çokollatë për veten tuaj për të bërë një favor. Është e rëndësishme të dihet se nga vjen ky sheqer.

“Sheqeri i gjetur në shumë produkte nuk është i përdorshëm për trupin tuaj. Megjithatë, mjalti natyror dhe sheqeri i frutave mund të rrisin punën e trurit tuaj”, konsideron Remzi. Po ashtu, është shumë më mirë të hahen gjithë frutat, në vend të lëngut të pastër.

Kjo ndodh, sepse lëngu shkakton një ngritje të papritur të insulinës, gjë që e bën trupin tuaj të vijë në gjendjen e depozitimit të yndyrës. I gjithë fryti përmban më shumë fibra, kështu që ngadalëson dhe parandalon ngritjen e papritur të insulinës.

Duhet të kihet parasysh se 400 kcal e nevojshme nga truri juaj kërkon vetëm një të katërtën e sheqerit nga dieta juaj, ndërsa pjesa tjetër ju i merrni nga karbohidratet, të cilat në trupin tonë transformohen në sheqer. Sidoqoftë, konsideron Remzi, nuk është aspak e nevojshme të përjashtohet një gamë e tërë e ushqimeve, pasi secila prej tyre është e rëndësishme për disa aspekte të metabolizmit tonë.