Shëndetësi

Këto janë simptomat dhe pasojat e anemisë

Anemia shkakton një ulje të numrit të qelizave të shëndetshme të kuqe në gjak për shkak të sasive të pamjaftueshme të folateve, vitaminës B-12 dhe vitaminës C në dietë.

Shumë faktorë mund të shkaktojnë anemi për shkak të mungesës së vitaminës, transmeton lajmi.net.

Nëse ushqimet përmbajnë pak burime natyrale të vitaminave, të tilla si mish, produkte të qumështit, fruta dhe perime – rreziku i anemisë rritet.

Vegjetarianët që nuk hanë produkte të qumështit dhe vegjetarianë që nuk hanë asnjë ushqim për kafshët bien në kategorinë e rrezikut. Prandaj, përbërësit e tjerë duhet të plotësohen me përbërësit e nevojshëm.

Rreziku nga anemia paraqitet edhe gjatë shtatzënësisë, nëse nuk merren mjaftueshëm vitamina. Shtojcat e acidit folik janë veçanërisht të rëndësishme gjatë shtatzënësisë.

Problemet e zorrëve ose gjendjet e tjera mjekësore që ndërhyjnë në thithjen e vitaminës – rrisin rrezikun tuaj. Rritja anormale e baktereve në stomak ose operacioni në zorrë ose stomak mund të ndërhyjë në thithjen e vitaminës B-12.

Alkooli – ndërhyn në thithjen e folatit dhe vitaminës C, si dhe vitaminave të tjera.

Disa ilaçe mund të bllokojnë thithjen e vitaminave. Disa mjete qetësuese ose qetësues mund të bllokojnë thithjen e folatit. Antacidet dhe disa ilaçe të përdorura për të trajtuar diabetin tip 2 mund të ndërhyjnë në thithjen e vitaminës B-12.

Faktorët specifikë të rrezikut

Përveç faktorëve të zakonshëm të rrezikut, ekzistojnë edhe ata specifikë.

-Mungesa e folatit mund të shkaktojë:

Hemodializa – kundër dështimit të veshkave – ndikon në folate, kështu që duhet të pyesni mjekun tuaj nëse acidi shtesë folik është i nevojshëm për të parandaluar mungesën.

Trajtimet e kancerit – Disa ilaçe të përdorura për trajtimin e kancerit mund të ndërhyjnë në metabolizmin e folatit.

– Faktorët që rrisin rrezikun e anemisë për shkak të mungesës së vitaminës B-12:

Mangësia e proteinave të faktorëve të brendshëm – Shumica e njerëzve me anemi për shkak të mungesës së vitaminës B-12 nuk kanë proteinë sekretuese të stomakut të nevojshme për thithjen e vitaminës B-12. Mungesa e kësaj proteine mund të jetë pasojë e një reaksioni autoimun ose mund të trashëgohet.

Çrregullimet autoimune – Njerëzit me çrregullime autoimune endokrine, të tilla si diabeti ose sëmundja e tiroides, mund të jenë në rrezik të shtuar të zhvillimit të një lloji specifik të anemisë për shkak të mungesës së vitaminës B-12 (anemi perkutane).

– Anemia si pasojë e mungesës së vitaminës C shpesh shkaktohet nga:

Pirja e duhanit

Sëmundjet kronike

Komplikimet si pasojë e mungesës së vitaminave

Mungesa e vitaminave shton rrezikun nga anemia dhe mund të shkaktojë edhe probleme tjera shëndetësore:

Komplikime në shtatzëni

Çrregullim të sistemit nervor

Skorbuti. /Lajmi.net/