Tech

Kriptomonedha është papritmas kudo – përveç në arkë

Ekzekutivi i teknologjisë miliarderi Michael Saylor e ka quajtur bitcoin si “shpikja kryesore e racës njerëzore”. Faqja e tij e internetit e përshkruan atë si “një bankë në hapësirën kibernetike” që ofron një “llogari kursimi të thjeshtë dhe të sigurt për miliarda njerëz”. Kohët e fundit ai pretendoi pronësinë e 17,732 bitcoin me vlerë rreth 740 milionë dollarë.

Por, një gjë që Saylor nuk mund ta bëjë me bitcoin është të paguajë për koktejin e karkalecave prej 18 dollarësh në Tony and Joe’s Seafood Place disa kate poshtë apartamentit të tij nën çati në bregdetin ujor të Georgetown të Uashingtonit. Megjithëse, Tony and Joe’s ka një ATM që mund të konvertojë paratë e gatshme në bitcoin, restoranti nuk do ta pranojë atë.

“Unë do të merrja paratë e Monopoly përpara se të merrja kriptomonedhën,” tha një menaxher, i cili nuk pranoi të jepte emrin e tij.

Bizneset e vogla kanë qenë më të ngadalta për të ndjekur shembullin. Në Reiter’s Books, një librari e pavarur përballë Bankës Botërore në qendër të Uashingtonit, klientët mund të shfletojnë titujt mbi teknologjinë blockchain në raftet dhe të konvertojnë paratë e gatshme në bitcoin në ATM-në e dyqanit. Por, pronari Robert Nelson nuk e pranon kripton si pagesë. Dhe ai thotë se një klient duhet të përdorë ende opsionin e kriptos në ATM, i cili është në pronësi dhe operohet nga një shitës që i jep atij një shkurtim të transaksioneve. “E gjithë kjo gjë është e habitshme,” tha Nelson.