Rajon & Botë

Ky person ka vizituar Korenë e Veriut rregullisht që nga 1993, sjell gjëra që veç në shtetin e Kim Jong Un i gjeni

Pulla postare të Princësh Diana, kuti kartoni të cigareve dhe etiketa të ushqimit të konservuar, janë ndër artikujt që autori Nicholas Bonner ka mbledhur në Korenë e Veriut, që prej vizitës së parë në vendin e rikuperuar më 1993.

Bonner ka shfaqur këta artikuj të përditshëm në librin e tij të ri, “Made in North Korea”, për të dhënë një pasqyrë të banaliteti të një vendi, emri i të cilit është sinonim i kultit të personalitetit, shtypjes politike dhe kulturore, kërcënimit të luftës bërthamore, transmeton Indeksonline.

Bazuar në Pekin, Bonner ka vizituar pothuaje çdo muaj Korenë e Veriut si dhe kreun e agjencisë turistike, Koryo Tours.

“Ka dymbëdhjetë njerëz që punojnë në Koryo Tourse, ne të gjithë e vizitojmë rregullisht vendin, kështu që njihen mjaft mirë nga ata që udhëhiqemi në destinacionet turistike të ndryshme, dhe të gjithë garojmë për të gjetur vende të reja të interesit në Korenë e Veriut. Gjatë 5 viteve të fundit, Pheniani është duke ndryshuar në mënyrë drastike-një klasë e mesme në rritje ka nënkuptuar restorante, dyqanet dhe vende më të mëdha për argëtim”,ka thënë ai.

Sipas Bonner, gjëja më e mirë në kulturës e Koresë së Veriut janë artet si nga vallëzimi, teatri e gjithçka tjetër që lidhet me artin e të bukurës.

“Unë jam bazuar në Pekin dhe kam qenë duke vizituar shumicën e muajve që nga viti 1993, kështu që e gjitha është normale në mënyrën e saj. UNë jam rritur me njerëz atje, i kam parë të martohen, kenë fëmijë dhe kështu me radhë, pra ka pak gjëra që na ndajnë. Politikisht, është sigurisht një tjetër gjë.Ne tentojmë t’i shohim njerëzit si të tronditur në trungje dhe në terma të thjeshte, të zi dhe të bardhë. Kjo mungesë e dijës mund të na bëjë të kërcejmë në përfundime. Kam prodhuar filma të ndryshëm në Korenë e Veriut, dhe një krijues filmi perëndimor dikur pyeti bashkëprodhuesin tonë koreanë se pse ishim përfshirë në film (duke aluduar se ajo ishte motivuar politikisht). Përgjigja e saj e drejtë nga zemra ime. Unë jam çmendur për film”, ka thënë Bonner.

Sipas tij nëse jeni një turist në një vizitë të shkurtër dhe nuk flisni gjuhën koreane nuk ka gjasa që ju të shihni anën reale të Koresë. Ai ka shtuar se Korea e Veriut është një shoqëri që izolon vetveten dhe sipas tij kjo nuk ka kuptim që për këtë arsye të rrisë izolimin e saj.

Ai po ashtu ka shtuar se situata në Korenë e Veriut k ndryshuar; se është faza gjeopolitike që ka pësuar zhvendosje.

Duhet cekur se Bonner është vizitues i rregullt i Koresë së Veriut që nga viti 1993./

the authorE B