AktualeTech

Miliarderit të Samsung i falet dënimi

(FILES) In this file photo taken on May 10, 2022 Lee Jae-yong, Samsung Electronics vice chairman and de facto leader of Samsung Group, attends an inaugural dinner of South Korea's President Yoon Suk-yeol in Seoul. - The heir and de facto leader of Samsung group received a presidential pardon on August 12, 2022, the latest example of South Korea's long tradition of freeing business leaders convicted of corruption on economic grounds. (Photo by JEON HEON-KYUN / POOL / AFP)

Trashëgimtari dhe udhëheqësi de fakto i grupit Samsung mori një falje presidenciale të premten, shembulli më i fundit i traditës së gjatë të Koresë së Jugut për lirimin e drejtuesve të biznesit të dënuar për korrupsion për arsye ekonomike.

Miliarderi Lee Jae-yong, i cili u dënua për ryshfet dhe përvetësim në janar të vitit të kaluar, do të “rikthehet” për t’i dhënë atij një shans për të “kontribuar në tejkalimin e krizës ekonomike” të vendit, tha Ministri i Drejtësisë Han Dong-hoon.

Lee – personi i 278-të më i pasur në botë, sipas Forbes, me një pasuri neto prej 7.9 miliardë dollarësh – u lirua me kusht në gusht 2021, pasi kreu 18 muaj burg, pak më shumë se gjysma e dënimit të tij fillestar.

Falja e së premtes do t’i lejojë atij të kthehet plotësisht në punë duke hequr një kufizim të punësimit pas burgut që ishte vendosur për pesë vjet.

“Për shkak të krizës ekonomike globale, dinamizmi dhe vitaliteti i ekonomisë kombëtare janë përkeqësuar dhe rënia ekonomike ka frikë se do të zgjatet”, thuhet në një deklaratë të Ministrisë së Drejtësisë.

Gjithsej 1,693 njerëz — duke përfshirë të burgosur me sëmundje terminale dhe ata pranë përfundimit të mandatit të tyre — ishin në listën e faljes, tha ministria, përpara përvjetorit vjetor të Ditës së Çlirimit.