Shëndetësi

Mos e lyeni plagën me alkool

Djegiet ose plaga nuk do të infektohen nëse trajtohet si duhet, thonë mjekët.

Sipas tyre, kjo do të thotë se duhet larë me ujë të ftohtë të pastër dhe të mos përdoret assesi alkooli dhe mjetet kimike, pasi që mund të vijë deri tek irritomi i plagës, transmeton KosovaPress.

Shkaqet më të shpeshta të infeksionit të plagës janë mos higjiena dhe përdorimi i mjeteve jo adekuate për dezinfektim. Nëse plaga nuk është e thellë dhe mjeku nuk ka rekomanduar lidhjen e saj me fashë, atëherë nuk duhet përdorur kurrfarë gazi për të mos shkaktuar baktere.

Plaga duhet mbrojtur me gaz vetëm nëse është e lidhur me rroba, kur bëjmë punët e shtëpisë ose ndodhemi në mjedis me shumë pluhur, thonë mjekët.

Plaga, e cila rrjedh gjak nuk duhet trajtuar me alkool, pasi që do të vijë deri te irritomi i lëkurës, gjë e cila mund të jetë e rrezikshme.