Shëndetësi

Mos përdorni pilula kundër shtatzënisë, rrezikoheni nga këto sëmundje

Miliona femra përdorin pilula kundër shtatzënisë apo të kontrollimit të çrregullimit hormonal mirëpo jo gjithçka ju është treguar për këto pilula. Në ShBA ndodhin rreth 3 milionë shtatzëni të padëshiruara edhe pse kontraceptivët janë shumë të famshëm, mirëpo këto pilula janë tejet të dëmshme pasi që nuk ju kuptohet funksionimi.

Një gjinekologe na jep këto 10 arsye pse mos të përdorim kësisoj pilulash.

1. Pilula e rrit nivelin e testosteronit tek femra që shkakton ulje të dëshirës seksuale, tharje vaginale dhe marrëdhënie të dhimbshme tek 40% e femrave.

2. Arsyeja pse kjo pilulë ju ndihmon me aknet është se e pushton estrogjenin natyral me testosteron, me çka do të keni përfitime të përkohshme mirëpo në plan afatgjatë jeni duke shkaktuar çrregullim hormonal që zgjat me dekada pasi që hormonet femërore natyrale nuk kthehen lehtësisht në normale.

3. Edhe zorrët ndikohen nga kjo pilulë duke u çrregulluar dhe duke bërë të mundshme paraqitjen e sëmundjeve të ndryshme.

4. Pengon absorbimin e vitaminave nga trupi si dhe të mineraleve të rëndësishme për funksionim normal.

5. Shkakton mpiksje të gjakut, duke rritur trefish rrezikun e trombozës në vena dhe emboli pulminare.

6. Pilula e bën PMS edhe më të tmerrshme. Ato pilula që përmbajnë drosperinone, një formë sintetike e progestinës, janë më të rrezikshmet.

7. Pilula ulë hormonet në gjëndrën tiroide.

8. Pilula ju bën të fitoni peshë, të mbani lëngjet në trup dhe të ndjeheni e fryrë.

9. Pilula shton rrezikun e kancerit të gjirit dhe të zverkut.

10. Pilula mund të shkaktojë edhe pamundësi permanente të ngjizjes.

Fertiliteti është çështje personale mirëpo edhe meshkujt edhe femrat duhet të jenë të informuar për rreziqet që vijnë nga pilulat për kontroll të shtatzënisë.