AktualeLifestyle

NASA kap të papriturën në sipërfaqen e Diellit

Agjencia Amerikane e Hapësirës NASA, ka vërejtur një shpërthim të madh diellor që shpërthen nga ana e Diellit, e që mund të jetë rezultat i një zone diellore shumë aktive që rrotullohet në këtë drejtim.

Agjencia ka postuar një video të shpërthimit të fundit në faqen e saj të internetit. Ai është kapur nga Observatori Dinamik Diellor. Observatori vëzhgoi gjithashtu mbeturina të nxehta që dilnin nga vendi i shpërthimit.

Flakët diellore janë shpërthime të rrezatimit elektromagnetik nga Dielli, që udhëtojnë me shpejtësinë e dritës. Javët e fundit, shkencëtarët kanë regjistruar shumë shpërthime të tilla dhe kanë paralajmëruar për ndikimin e tyre në Tokë.

Shpërthimet diellore përmbajnë rrezatim ekstrem ultravjollcë dhe rreze X, të cilat pasi bien në kontakt me jonosferën e Tokës, mund të ndikojnë në komunikimin me radio.