Tech

Zvogëlohet tregtimi i NFT-ve

Pothuajse një milion llogari blenë ose shitën në mënyrë aktive NFT në fillim të vitit, por numri ka rënë që atëherë në 491,000, zbuloi kompania analitike blockhain Chainalysis.

“NFT-të panë rritje shpërthyese në 2021, por kjo rritje nuk ka qenë e qëndrueshme dhe është rrafshuar deri më tani në 2022,” shkroi Chainalysis në raportin e saj.

Ndërsa NFT-të kanë qenë një fitim i papritur për disa tregtarë dhe artistë, ato kanë tërhequr gjithashtu hakerë, hajdutë dhe mashtrues. Një hetim i NBC News vitin e kaluar zbuloi se tregu më i madh NFT, OpenSea, kishte bërë pak për të moderuar problemin e njerëzve që ngarkojnë dhe shesin veprat e artistëve të tjerë si NFT. Hakerët synojnë qëllimisht llogaritë NFT për të vjedhur asetet e tyre dhe për të marrë përsipër llogaritë e mediave sociale për të shitur NFT-të e tyre. Një raport i mëparshëm i Chainalysis zbuloi se disa njerëz vazhdimisht nxjerrin në ankand dhe blejnë NFT-të e tyre në një përpjekje për të rritur vlerën e tyre.

Por, tregu NFT nuk ka vdekur dhe vazhdon të tërheqë hyrje të reja. Starbucks njoftoi të martën se do të zbulonte një program besnikërie NFT dhe Coinbase, një nga platformat më të mëdha të tregtimit të kriptomonedhave në SHBA, tha të mërkurën se do të fillojë të lejojë të gjithë përdoruesit të provojnë shkëmbimin e ri NFT.