Rajon & Botë

Një bakter “alien” zbulohet në stacionin hapësinor?

Në sipërfaqet e jashtme të Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar, u gjetën baktere të jashtëzakonshme abnormale.

Kozmonauti rus Anton Shkaplerov tha se bakteri nuk ishte aty gjatë të vitit 1998, por se ndoshta ishte “kudo poshtë rrugës”.

Ai për agjencinë ruse TASS deklaroi se astronautët gjetën një bakter, ndërkohë që po merrnin mostra të qelizave të trupit.

Sipas tij, të paktën tani për tani, duket se ajo nuk është e rrezikshme.

Bakteri është testuar në stacionin, i cili gjendet në orbitën e Tokës, dhe pasi është konstatuar se nuk është e dëmshme për njerëzit, studime të mëtejme të hollësishme do të vazhdojnë në Tokë.

Astronauti rus, i cili në dhjetor do të shkojë në misionin e tij të tretë në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor si pjesë e Ekspeditës 54, pohon se bakteret hapësinore nuk janë të rrezikshme për njerëzit.

Ndryshe, shkencëtarët në Universitetin e Kolorados kanë zbuluar se disa qeliza bakteriale ndryshojnë formën në hapësirë për të mbijetuar sulmet e barnave të zakonshme që i shkatërrojnë me sukses në Tokë.

“Ne e dimë se bakteret sillen ndryshe në univers. Ata kanë nevojë për përqendrime më të larta antibiotike për t’u vrarë,” tha autori kryesor i këtij studimi, Luis Zea.

the authorE B