Shëndetësi

Pasojat e mungesës së vitaminës A

A e dini se mungesa e kësaj vitamine mund të shkaktojë abort?

Që trupi të funksionojë në mënyrë të përsosur dhe të kryejë funksione të panumërta siç duhet, të gjitha vitaminat janë shumë të rëndësishme.

Për secilin funksion, një vitaminë e veçantë luan një rol pak a shumë të rëndësishëm. Nganjëherë thelbësore. Kur bëhet fjalë për vitaminën A, ndër të tjera është thelbësore për shikimin e mirë, një sistem të shëndetshëm riprodhues dhe lëkurë të shëndetshme.

Vitamina A është natyrisht që gjendet në shumë ushqime, por ekziston gjithashtu një rrezik i lartë i mungesës së saj, veçanërisht te gratë shtatzëna, foshnjat dhe fëmijët në fazat e hershme të zhvillimit.

Këto janë shenja fizike që trupi juaj është i mangët në vitaminë A:

1. Lëkura e thatë

Vitamina A është një nga elementët kryesorë që i duhen trupit për të mb ajtur të njomur dhe restauruar indet e lëkurës. Një nga simptomat më të zakonshme të mungesës së saj është fillimi i ekzemës, kur lëkura bëhet aq e thatë sa përfundimisht prodhon një skuqje të ngjashme me atë që ndodh pas lëndimit. Gjithashtu, mund të kruhet shumë.

2. Verbëri e natës

E njohur gjithashtu si niktalopia, kjo gjendje paraqet një situatë kur syri nuk mund të shohë mirë në errësirë. Në dhomat e errëta, qartësia e shikimit që syri duhet të ketë është dëmtuar dhe regjistrimi i pamjeve të errëta bëhet i pamundur.

3. Aknet

Për shkak të mungesës së vitaminë A, fytyra bëhet shumë e thatë dhe prodhon vaj të tepërt, i cili mund të shkaktojë shfaqjen e puçrrave.

4. Problemet me konceptimin

Nëse nuk mund të mbeteni shtatzënë, mangësia e vitaminës A mund të jetë lehtësisht fajtori. Sistemet riprodhuese funksionojnë shumë më mirë nëse trupi ka mjaftueshëm këtë vitaminë si te burrat ashtu edhe te gratë. Për më tepër, aborti mund të ndodhë nëse një grua shtatzënë nuk konsumon mjaftueshëm vitaminë A.

5. Shërimi i ngadaltë i plagës

Trupi ka aftësinë të shërojë plagët shpejt, falë prodhimit të kolagjenit. Kjo proteinë gjendet në organizmat e shëndetshëm dhe falë saj gjaku dhe lëkura mbesin të shëndetshme. Vitamina A është thelbësore për prodhimin e kolagjenit.

6. Rritje e ngadaltë

Kjo është një nga shenjat që duhet të adresohet te gratë shtatzëna, foshnjat dhe fëmijët. Është shumë e rëndësishme që një grua të konsumojë mjaft vitaminë A gjatë shtatzënisë, si dhe të sigurohet që fëmija të ketë mjaftueshëm vitaminë A, veçanërisht në vitet e para të jetës. Vitamina A është përgjegjëse për zhvillimin e shikimit të fëmijëve dhe sistemit imunitar, si dhe për rritjen fizike. Përveç kësaj, mund të ndikojë shumë në gjendjen psikologjike të nënës.

7. Sytë e thatë

Një nga simptomat më domethënëse dhe të dukshme të mungesës së vitaminës A është pamundësia për të prodhuar lot. Nëse kjo simptomë e pakëndshme lihet pa u trajtuar, dëmtimi i kornesë, madje edhe humbja e shikimit, përfundimisht mund të ndodhë.

 

Ushqimet që përmbajnë vitaminë A

Përfshini sa më shpejt ushqimet e mëposhtme dhe do të vini re një ndryshim domethënës shumë shpejt!

Vezë (veza e zier përmban 8 për qind të konsumit të rekomanduar ditor të vitaminës A);

Salmoni (100 g i këtij peshku ofron sa 149% të sasisë së kërkuar të vitaminës A);

Spinaq (një filxhan përmban 105 për qind të sasisë së kërkuar të vitaminës A);

Patatet e ëmbla janë një nga burimet më të mira – ofrojnë 122% e konsumit të rekomanduar ditor është në një filxhan;

Karotat (me një filxhan do të futni 148 për qind të sasisë së kërkuar të kësaj vitamine).

the authorGazetaKNN