Shëndetësi

Përfitimet konkrete të përqafimit për shëndetin mendor

Përqafimi është gjesti më i natyrshëm mes njerëzve. Sigurisht, që jo të gjithë e japin me lehtësinë e një përshëndetje por, nëse do njihnin përfitmet e kësaj ngrohtësie që mund të shkëmbejmë përditë, do ta praktikonin më shpesh.

Përqafimi mund të jetë përgjigjja e menjëherëshme e një situate të gëzuar, mund të jetë nevojë për ngushëllim, një përshëndetje e thjeshtë, mall etj!

Cilado qoftë arsyeja pse përqafoheni, këtu janë të mirat që vijnë prej tij:

Studimet shkencore kanë treguar se një përqafim mund të rrisë ndjeshëm nivelin e oksitocinës, ose siç quhet ndryshe, hormoni i dashurisë, e cila ka efekte të dobishme për shëndetin e zemrës.
Më pak stres: Një përqafim mund të reduktojë nivelin e stresit dhe të ketë efekte qetësuese. Të gjithë e dimë, edhe pse kjo dukuri është mjaft e vështirë për t’u shpjeguar, se një përqafim në ditë zvogëlon efektet negative me të cilat na mbush përditshmëria!
Përqafimi rrit ndjeshëm hormonet si serotonina dhe dopamina, të cilat kanë efekte qetësuese.
Përqafimi stimulon prodhimin e substancave të dobishme për trupin, për të ndihmuar në proceset vetëshëruese. Me pak fjalë, duke mbajtur në krahë një të sëmurë nuk është vetëm një gjest dashurie por edhe përfitim shëndetin e tij.
Një studim nё Kanada ka treguar se njerëzit që marrin çdo ditë dashuri fizike, si perqafimet dhe përkëdheljet, kanë rrezik më të ulët për t’u prekur nga depresioni apo crregullime të tjera mendore.