Shëndetësi

Pirja e kafesë së pa filtruar mund të rrisë rrezikun e këtyre sëmundjeve

Hulumtimet e reja sugjerojnë se pirja e kafesë së pa filtruar si espresso, vjen me rreziqe afatgjata për shëndetin, si rritja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Pse kafeja e pa filtruar është e dëmshme për ju?
E vetmja gjë që e ndan kafenë e pa filtruar nga ajo e filtruar është se kafeja nuk kalon nëpër një filtër letre ndërsa po zihet.

Në vend të kësaj, llumi i kafesë zhytet në ujë të nxehtë duke përdorur një pajisje si shtypës franceze ose makinë espresso për të nxjerrë lëngun. Ndërsa, në qoftë se ju jeni duke e bërë kafen e filtruar, do të duhet një filtër letër për të ndarë bazat nga për shkak se makina nuk do të krijoj të dyja së bashku.

Një studim i botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese shqyrtoi lidhjen midis metodave të pirjes së kafesë dhe çështjeve shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru.

Studimi përfshiu 508,747 burra dhe gra norvegjeze që ishin midis moshës 20 dhe 79 vjeç. Hulumtimi u zhvillua gjatë një periudhe 20-vjeçare. Ata kryen sondazhe duke pyetur për konsumimin e rregullt të kafesë dhe llojin e metodës së pirjes së përdorur për të kuptuar më mirë se si po ndikonte ajo në shëndetin e tyre.

Në fund të periudhës së studimit, autorët zbuluan se kafeja e pa filtruar shkaktonte një gjasë të shtuar për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru në krahasim me kafenë e filtruar. Ata pretendojnë se kafeja e pa filtruar përmban rreth 30 për qind më shumë komponime që rrisin kolesterolin, sesa llojet e filtruara. Për shkak se kjo lloj kafeje nuk filtrohet, këta përbërës mbeten në pije dhe mund të çojnë në goditje në tru dhe sëmundje shëndetësore me konsum të rregullt. /Telegrafi/