Kuriozitete

Pse mbyllen sytë kur teshtini?

Disa njerëz mbajnë sytë hapur derisa teshtijnë, por shumica nuk e bëjnë këtë. Ju mund të mendoni se sytë tuaj mbyllen për të mbrojtur veten nga mikrobet dhe bakteret, por kjo nuk ndodh, pasi fuqia e teshtitjes është shumë e fortë dhe i dërgon grimcat larg fytyrës sesa ndaj asaj.

Shpjegimi më i mundshëm përse teshtijmë është se nuk ka shpjegim të qartë. Është vetëm një reagim i gatshëm që nuk ka rol.

Sytë mund të mbyllen gjatë teshtitjes për të njëjtën arsye sikurse këmba që lëkundet kur vihemi në gjunjë. Nuk janë vetëm venat muskulore që reagojnë gjatë teshtitjes. Shumë muskuj në të gjithë trupin reagojnë ndaj teshtitjes – ata ngurtësohen dhe çlirohen.

Prandaj, ky është një përfundim mjaft zhgënjyes: trupi i detyron sytë të mbyllen gjatë teshtitjes, por nuk ka ndonjë arsye të qartë për këtë reagim. Në vend të kësaj, është një refleks që mund të ketë një lloj qëllimi për një kohë.

Ndryshe, ekspertët që merren me hulumtimin e teshtimës theksojnë se ky reagim ndodh te disa njerëz kur mendojnë për seks, por ata gjithashtu vijnë në dukje se lidhja mes sistemit nervor tek ata persona është pak e dëmtuar.