Tech

Pse një muze e shiti urdhrin e arrestit të Mandelës si një NFT

Urdhër arresti i zotit Mandela dhe ferma ku ai dikur u fsheh, po bëjnë histori për herë të dytë – me një kthesë të shekullit të 21-të. Muajin e kaluar, një kopje virtuale e teknologjisë së lartë e urdhrit të arrestit të zotit Mandela u shit për 130,550 dollarë si një shenjë e pandryshueshme (NFT).

“Është një thikë me dy tehe,” thotë Themba Wakashe, një administruese e zonës së trashëgimisë kombëtare Liliesleaf dhe ish-drejtoreshë e përgjithshme e Departamentit të Arteve dhe Kulturës të Afrikës së Jugut. “Mund të jetë një mjet i shkëlqyer për të ruajtur trashëgiminë tonë. Por shumë njerëz kanë pyetur gjithashtu, a po shesim argjendin e familjes?”

Kur u pyetën nëse urdhërarresti i zotit Mandela mund të vendosej ende në një arkiv dixhital për përdorim publik, administratorët e besuar të Liliesleaf nuk ishin të sigurt.

“Nuk kam menduar kurrë për këtë,” thotë Nicolas Wolpe, ish-CEO i Liliesleaf.

Për momentin, shitja e Mandela NFT nuk do të jetë e mjaftueshme për të rihapur muzeun, thotë zoti Wakashe. Por, pronarët e saj po përpiqen për fonde të reja, duke përfshirë NFT-të e mundshme shtesë.