Arsim & Kulturë

Qosja dhe Demaçi favorit për Nobel

Në programin e mëngjesit në Klan Kosova, Drejtuesi i unionit të shkrimtarëve të Kosovës, Reshat Sahitaj, tha se të fitohet apo të qenit pjesë e garave për çmime botërore, siç është ai i Nobelit, është çështje e përmirësimit të imazhit të Kosovës në çdo aspekt.

Shkrimtari Sahitaj, tha se me anë të kulturës, e gjithë bota ka filluar të shkruaj për shqiptarët e Kosovës, pasi që kultura është ambasadori më i fortë i një shteti.

Duke iu referuar Rexhep Qosjes, i cili është kandidat për këtë vit për çmimin Nobel në fushën e letërsisë si dhe Adem Demaçit i cili është kandidat për çmimin Nobel për Paqe, Reshat Sahitaj tha se është arritje shumë e madhe për një vend, sepse është çmimi më prestigjioz në botë.

“Gazetat botërore kanë filluar të shkruajnë për shqiptarët për shkak të punës së tyre me veprat e tyre. Është Shën Tereza, Rita Ora, Majlinda Kelmendi e cila fitoi medaljen e artë në Rio duke mos harruar Dua Lipa e shumë e shumë personazhe të tjera që kanë kontribuar në pozitivistet të vendit. Kultura është ambasadori më i mirë i një shteti në Ballkan e në botë”.

“Kosova ka pasur disa ngjarje kryesore të tilla duke qenë pjesëmarrje e që i kanë përmirësuar imazhin e saj në çdo mënyrë”.

“Ky është një sukses i madh arritje shumë e madhe sepse çmimi nobel është çmimi më prestigjioz në botë”.

“Për dallim shtetet tjera paguajnë për të sponsorizuar garuesin, ndërkaq ne nuk kemi mbështetje të tillë”.