Kuriozitete

Rekordi botërorë i temperaturës më të ulët ndodhi para 57 viteve

Më 24 gusht të vitit 1960 është shënuar rekordi botërorë i temperaturës më të ulët me −88 °C në stacionin hulumtues Vostok.

Stacioni Hulumtues i Vostokut është rreth 1,300 km nga Polonia e Jugut. Vostok ndodhet pranë polenit jugor të papërshtatshmërisë dhe Polin e Jugut gjeomagnetik, duke e bërë atë një nga vendet optimale për të vëzhguar ndryshimet në magnetosferën e Tokës.

Stacioni është 3.488 metra mbi nivelin e detit dhe është një nga stacionet më të izoluara kërkimore në kontinentin e Antarktidës.

E themeluar nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1957, është një stacion kërkimor rus që zakonisht përmban 25 shkencëtarë dhe inxhinierë gjatë verës. Në dimër, numri i tyre bie në 13.

the authorE B