Shëndetësi

Shkencëtarët zbulojnë një tjetër virus në liqenin artificial, sa i rrezikshëm është

Planeti ynë është tepër misterioz sa i përket mikrobeve. Një tjetër virus është gjetur në një liqen artificial dhe shkencëtarët thonë se nuk është parë kurrë më parë.

Disa vite më parë, një grup mblodhi mostrat e ujit nga liqeni Pampulha, një liqen artificial në qytetin Belo Horizonte të Brazilit.

Mostrat u mblodhën për të kërkuar viruset gjigande, ose ato me gjenome masive që infektojnë organizmat njëqelizorë të quajtur amoebas. Kur ekipi shkoi në laborator dhe shtoi këto mostra në qelizat amoeba për të provuar të kapte viruse gjigande në përpjekjen e tyre për të infektuar qelizat, ata gjetën një virus shumë më të vogël.

Ai quhet Yaravirus dhe nuk lidhet me asnjë virus tjetër në botë.

“Ishte me të vërtetë një surprizë e madhe pasi deri tani ne njohim vetëm viruse gjigande që infektojnë amebat, jo viruse të vogla,” tha autori i vjetër Jônatas Abrahão, një profesor i asociuar në departamentin e mikrobiologjisë së Universitetit Federativ të Minas Gerais në Brazil.

Ky virus i ri ishte vetëm rreth 80 nanometra në diametër, por të gjitha viruset që infektojnë amoeba që njihen deri më sot janë shumë më të mëdha, në më shumë se 200 nanometra.

Grupi shpreson të analizojë më tej tiparet e virusit në një përpjekje për të kuptuar se si bashkëvepron me amebat dhe të kuptojë origjinën e mikrobit dhe si zhvillohet për të ndaluar ndonjë shpërthim të ngjashëm me koronavirus.

the authorGazetaKNN