Shëndetësi

Shkencëtarët zbulojnë “orën e brendshme” në qelizat e gjalla të njeriut

Hulumtimi i ri i kryer nga shkencëtarët nga Universiteti i Nju Jorkut, publikuar në revistën Proceedings të Akademisë Kombëtare të Shkencave, ka krijuar një metodë të re të llogaritjes të ciklit në të cilin ndodhet aktualisht një qelizë e gjallë. Deri tani, matjet e tilla mund të merreshin vetëm në punën e qelizave të vdekura, shkruan Futurism.

Dihet se madhësia dhe forma e bërthamës celulare zakonisht kalojnë nëpër ndryshime të mëdha gjatë jetëgjatësisë së qelizës. Por sfida e matjes së qelizave të gjalla do të thotë se nuk e dinim nëse forma e saj ndryshoi nëpërmjet një periudhe më të shkurtër.

Duke përdorur mikroskopin më modern fluoreshent, shkencëtarët ishin në gjendje të vërenin në membrana një dridhje, e cila zhvillohet për disa minuta. Amplituda e këtij luhatje zvogëlohet me zhvillimin e mëtejshëm të ciklit qelizor.

Kjo lëvizje mund të shërbejë si orë e brendshme, pasi shkencëtarët mund të marrin masa për të gjetur se në cilën fazë gjendet një qelizë e gjallë.

Aftësia për të dalluar fazat e ciklit qelizor mund të lehtësojë rrugën për një kuptim më të mirë të proceseve më themelore të biologjisë njerëzore. Ky zbulim mund të rrisë njohuritë tona për qelizat e shëndetshme dhe të sëmura, transmeton KosovaPress.

Fluoreshenca e mekanizmit të luhatjes së bërthamës mund të përmirësojë kuptimin e korteksit bazë në shëndetin dhe sëmundjen, thanë autorët e studimit.

the authorE B