Tech

Shpiket bateria e re që do të mbajë të karikuar telefonin tuaj për 5 ditë

Një nga aspektet që telefonat inteligjentë nuk kanë evoluar asnjëherë gjatë gjithë këtyre viteve është autonomia:

Pasi telefonat celularë janë bërë të zgjuar, jeta e tyre e baterisë ka mbetur e kufizuar në rreth një ditë, pavarësisht nga shumë hulumtime shkencore që janë përpjekur të ndryshojnë situatën.

Studimi i fundit në këtë drejtim vjen nga Universiteti Monash, në Australi dhe synon të përdorë një lloj të ri të akumulatorit litium-squfur për t’i dhënë telefonave një autonomi prej pesë ditësh.

Nuk është hera e parë që kemi dëgjuar për këtë lloj baterie. Për më tepër, studiuesit në të gjithë botën janë të angazhuar të eksperimentojnë me çdo lloj kombinimi të besueshëm për të provuar të gjejnë sisteme më efikase për ruajtjen e energjisë, por ato litium-squfur kanë treguar veten të jenë veçanërisht premtuese pikërisht për shkak të aftësisë së tyre për të ruajtur ngarkesat në një hapësirë ​​të vogël.

Problemi i hasur deri më tani në përdorimin e këtyre baterive ishte për shkak të shkallës së tyre të ulët të ripërdorimit: në disa cikle të karikimit dhe shkarkimit, përbërësit themelorë të këtyre baterive përkeqësohen aq shumë sa që nuk mund të garantojnë më kalimin e elektroneve që është thelbësore për furnizimin me energji në pajisjet e lidhura dhe për marrjen e tyre nga rrjeti i energjisë elektrike.

Studiuesit australianë kanë arritur të kapërcejnë këtë pengesë duke zhvilluar një lloj të ri trajtimi për materialin që mban grimcat e squfurit të lidhura në akumulatorët, me qëllimin për t’u lënë atyre më shumë hapësirë ​​në dispozicion gjatë fazës së karikimit.

Zgjidhja ka krijuar një akumulues të aftë të durojë mbi 200 cikle ngarkese, ndërsa ruan një efikasitet të paparë, më të madh se 99 përqind, dhe mund të aplikohet jo vetëm për çdo bateri smartphone, por edhe për akumulatorët që lëvizin makina elektrike.

Dendësia e energjisë që bateritë litium-squfur janë në gjendje të mbështesin do të lejojë që një telefon i zakonshëm të mbetet aktiv për rreth 5 ditë dhe një makinë elektrike të udhëtojë më shumë se 1000 kilometra me lehtësi, por jo vetëm.

Sipas studiuesve ky lloji i baterisë, pasi të përsoset, gjithashtu do të jetë më i lirë dhe më ekologjik për t’u prodhuar sesa bateritë aktuale të litium-jonit.