AktualeLifestyle

Si të qëndroni ftohtë gjatë verës?

Si çdo verë tjetër kur temperaturat janë të larta, njerëzit janë në kërkim të metodave e këshillave që do ‘’i shpëtonte’’ ata nga i nxehti ekstrem.

Janë disa këshilla të cilat nëse respektohen, atëherë do e keni më të lehtë të përballoni temperaturat e larta.

1.Kuptoni se si nxehtësia ndikon në trup

Faktorët mjedisorë si moti dhe nxehtësia e brendshme e trupit që rezultojnë nga proceset metabolike kontribuojnë në mënyrën se si nxehet trupi. Kur trupi nxehet, temperatura e trupit tuaj mund të rrisë rrahjet e zemrës dhe rrjedhjen e gjakut në lëkurë, sepse enët e gjakut zgjerohen për të rritur djersitjen.

2.Bëni plane

Planifikimi hpesh mund t’i ndihmojë njerëzit të shmangin sëmundjet e lidhura me nxehtësinë. Para se të dilni jashtë në vapë mendoni: Sa do të jetë temperatura?,sa kohë do të jem jashtë në vapë?, a do të ketë hije nga dielli?

3.Kërkoni hije dhe mbrojtje

Nëse planifikoni të qëndroni jashtë për një kohë, sigurohuni që të ketë një vend që ofron hije, të tilla si pemë ose një zonë të mbuluar pikniku. Më e mira nga të gjitha, nëse ka një ndërtesë me ajër të kondicionuar, planifikoni kohë të caktuara për të hyrë brenda për pak.

Qëndroni të hidratuar

Hidratimi ndihmon trupin të mbajë një temperaturë normale dhe kur djersiteni, uji i pijshëm zëvendëson vëllimet e lëngjeve që po humbisni ndërsa ftohni trupin tuaj nga brenda jashtë. Shmangni pijet që përmbajnë kafeinë ose alkool, të cilat shkaktojnë dehidratim.

4.Ushtrohuni me kujdes

Nëse jeni duke u angazhuar në aktivitete si ecja ose duke luajtur një sport në vapë, sigurohuni që të pini ujë përpara se të filloni stërvitjet, gjatë dhe pas tyre.