AktualeKuriozitete

Sipërfaqja e pyjeve është zvogëluar mbi 60%

Sipërfaqja globale e pyjeve është ulur me mbi 60 për qind gjatë 60 viteve të fundit, një humbje që kërcënon të ardhmen e biodiversitetit dhe ndikon në jetën e 1.6 miliardë njerëzve në mbarë botën, sipas një studimi.

Hulumtimi, i botuar në revistën Environmental Research Letters, zbuloi se sipërfaqja globale e pyjeve ka rënë me 81.7 milionë hektarë nga viti 1960 deri në vitin 2019, me humbjen bruto të pyjeve që tejkalojnë fitimin bruto të pyjeve.

Studiuesit nga Instituti i Kërkimeve të Pyjeve dhe Produkteve Pyjore (FFPRI) në Japoni, përdorën të dhënat e përdorimit global të tokës për të ekzaminuar se si pyjet globale kanë ndryshuar me hapësirën dhe kohën.

Ata zbuluan se rënia e pyjeve globale e kombinuar me rritjen e popullsisë globale gjatë periudhës 60-vjeçare ka rezultuar në një ulje të sipërfaqes globale të pyjeve për frymë, me mbi 60 për qind, nga 1.4 hektarë në 1960 në 0.5 hektarë në 2019.

“Humbja dhe degradimi i vazhdueshëm i pyjeve ndikon në integritetin e ekosistemeve pyjore, duke reduktuar aftësinë e tyre për të gjeneruar dhe ofruar shërbime thelbësore dhe për të mbështetur biodiversitetin,” thanë studiuesit.

“Ajo ndikon gjithashtu në jetën e të paktën 1.6 miliardë njerëzve në mbarë botën, kryesisht në vendet në zhvillim, të cilët varen nga pyjet për qëllime të ndryshme,” thanë ata.