Rajon & Botë

Stuhitë shkaktojnë dëme të mëdha në Zvicër

Qyteti Zofingen dhe komunat përreth ishin veçanërisht të prekura rëndë. Pas stuhisë, qyteti u përmbyt për 30 minuta për shkak se sistemi i kanalizimit ishte bllokuar nga mbeturinat.Të prekur nga përmbytjet ishin rrethi i Mehhlethal, si dhe lagjet më të thella, qyteti i vjetër dhe zonat industriale.

Disa fabrika, bodrume, garazhe nëntokësore, nënkalime dhe parkingje stacionare ishin të vërshuara.Për shkak se nënstacionet e transformatorëve ishin fundosur në ujë, kishte ndërprerje të energjisë elektrike në pjesë të mëdha të qytetit. Furnizimi me energji elektrike u ndërpre deri pasditen e së dielës.

Falë gjeneratorëve të emergjencës, megjithatë, nuk ishte në asnjë kohë rrezik për banorët, tha Guyer.Të dielën, rreth 120 punëtorë me presion të lartë po punonin për t’i bërë nënkalimet e përmbytura të kalueshme për transport, për të nxjerrë ujin jashtë bodrumeve dhe për të siguruar furnizimin me energji elektrike.

Deri në mbrëmjen e së dielës pothuajse e gjithë zona e qytetit Zofinger mund të furnizohej përsëri me energji elektrike, me përjashtim të 15 pronave.

Instalimet elektrike ishin dëmtuar nga uji dhe për arsye sigurie ata nuk mund të lidheshin me rrjetin elektrik, njoftoi qyteti në mbrëmje.Stuhi kishte edhe në pjesë të kantoneve të Bernës dhe Solothurn.Në kantonin e Solothurn, komunat e Gretzenbach, Däniken dhe Dulliken, u prekën veçanërisht nga stuhia, siç raportoi policia e kantonit Solothurn.