Shëndetësi

Ushqimet për uljen e tensionit të lartë

Tensioni i lartë i gjakut është një faktor rreziku që nuk ka ndonjë simptomë të veçantë, andaj duhet të monitorohet rregullisht.

Ka ushqime dhe burime natyrore që na ndihmojnë të mos e mbajmë presionin brenda kufijve të zakonshëm.

Presioni normal konsiderohet 120/80, vlera deri në 140/90 konsiderohet para-hipertension, dhe vlerat e mësipërme janë hipertensioni i vërtetë.

Trashja dhe diabeti janë faktorë të rrezikut të lartë të presionit. Është zbuluar gjithashtu se ata që pinë alkool dhe duhan kanë tendencë për të zhvilluar presion të lartë.

Disa ilaçe, të tilla si decongestants (për të hapur hundën), analgjezikët si brufen, pastaj steroidet, pilulat kontraceptive dhe ilaçet kundër depresionit zakonisht rrisin presionin e gjakut. Mjekësia zyrtare beson se konsumi i kripës është një nga shkaqet kryesore të rritjes së presionit.

Ushqimet që ndihmojnë në uljen e presionit të lartë, transmeton KosovaPress:

Specat djegës

Hibiskusi

Rrushi

Kivi

Shalqiu

Banane

Çokollata e zezë