Kuzhina

Ushqimet që ta ngritin humorin

Shpesh ndihemi ne humor të keq dhe do të bënim çdo gjë që të na ngritej humori, por ekzistojnë disa ushqime që mund të na ndihmojnë.

Banane
Banania përmban aminoacidin triptofan, e cila ndihmon për të nxitur ndjenjën e mirëqenies dhe lumturisë. Bananet janë një burim i madh i vitaminave B6, A, dhe C, të cilat të gjitha ndihmojnë në thithjen e triptofanit.

Oriz kaf
Orizi është një burim i fibrave dhe proteinave. Karbohidratet janë shumë të mira për prodhimin e serotoninës, një stabilizues që lidhet me nivele të ulta depresioni.

Salmon
Truri ynë është 60 për qind yndyrë, ndaj ushqimet me yndyrë të mirë të tilla si omega-3 janë thelbësore për funksionin e duhur të tij. Studimet kanë treguar gjithashtu se omega-3 mund të ndihmojnë për të luftuar çrregullimet e humorit të tilla si ankthi.

Avokado
Përveç të qenit një tjetër burim i madh i omega-3, avokadot janë gjithashtu të pasura me folate, të cilat ndihmojnë në zvoglimin e niveleve të homocisteinës, një amino acid që lidhet me ankthin dhe depresionin. Ky frut gjithashtu ka shumë tirozinë, një prekursor që ndihmon trupin të prodhojë dopaminë, shkaktarin e kënaqësisë.

Spinaq
Është i pasur me antioksidantë që janë thelbësorë për luftën kundër ankthit dhe stresit. Magnezi dhe zinku janë shumë efikase në luftën kundër depresionit. Efekti qetësues i magnezit mund të jetë i dobishëm edhe për gjumin e mirë gjatë natës.