Shëndetësi

Zbulohet njëri nga shkaktarët e sëmundjes Crohn

Balancimi i mikrobiomës në florën e zorrëve mund të jetë shkaktar i sëmundjes Crohn – sëmundje kronike inflamatore të zorrëve, të cilat mund të ndikojnë ndonjë pjesë të traktit gastrointestinal.

Trupi i njeriut përmban 90 për qind të baktereve të organizuara në komunitet që ne i quajmë mikrobioma.

Ato janë të rëndësishme për zorrët për shkak se më herët ishte dyshuar se debalanca e mikrobiomave ndikon në zhvillimin e një numri të gjendjeve jo të transmetueshme kronike dhe sëmundjeve, trashje, depresion, autizëm, alergji, dhe në shumicën e rasteve të sëmundjeve që lidhen me të traktit tretës.

Mikrobioma mbron nga pushtimi i mikroorganizmave patogjenë, stimulon përgjigje imune, duke prodhuar faktorët antimikrobial përfshirë në funksionet e tretjes dhe frymëmarrjes, si dhe inkurajon funksionin e mbrojtjes së lëkurës dhe mukozës, transmeton KosovaPress.

“Njohuria e shkencëtarëve amerikanë sugjeron se heqja e një pjese të mikrobiomave të zorrëve dhe rifutjen e një lloji të caktuar të baktereve “të mira” pa enzimën ureaze, mund të ndikojë në mënyrë efektive për të luftuar sëmundjen Crohn”, thotë Gary Wu, zëvendës drejtor i Departamentit të Universitetit për Kërkime Mjekësore Gastroenterologji në Pensilvani dhe autor i hulumtimit.

Një çekuilibër i florës së zorrëve mund të shkaktojë inflamacion, antibiotikët apo zakone të sëmura në ushqim. Disbioza e florës së zorrëve është konsideruar si më përgjegjës për zhvillimin e sëmundjes Crohn, por shkencëtarët ende nuk e kanë konfirmuar zyrtarisht.

Disa studime në minj dhe njerëz kanë treguar se lloji i baktereve “të këqija” që ushqehen me urea, mbetja helmuese e azotit, e cila është e vendosur në zorrën e trahë, ka një rol të rëndësishëm në zhvillimin e disbiozia.

Hyrja e baktereve “të mira” mund të kontribuojnë në një ekuilibër të shëndetshëm të florës së zorrëve dhe paraqet një terapi potencialisht të suksesshme në luftën kundër sëmundjes Crohn.

Nga kjo sëmundje vetëm në SHBA vuajnë gati një milion të rritur dhe fëmijë.

Hulumtimi u botua në revistën Science of Translational Medicine.