AAB University awarded the International literary award “Ali Podrimja” to the distinguished Montenegrin writer Jevrem Brkovic

14 May 2015

In a solemn ceremony, where the highest leaders of institutions of Kosovo and numerous representatives of the diplomatic corps of Kosovo were among the participants, as well as important political persons of Montenegro, the AAB University awarded the International literary award “Ali Podrimja” to the distinguished Montenegrin, friend of Albanians and Kosovo, Jevrem Brkovic.

 “Jevrem Brkovic, the great friend of Albanians and Kosovo, whom I have known through his poems, but also through his critical opinions for the regional issues. I am convinced that even Ali Podrimja would have been pleased that the award bearing his name, is being awarded to the greatest writer Jevrem Brkovic from Montenegro today”, said Rector Lulzim Tafa.

Whereas, Prof. Dr. Agim Vinca, the chairman of the jury for the price award “Ali Podrimja” said that Brkovic deserves this award since it is the one of the biggest writers of the former Yugoslavia and the entire region. “Another reason why the prize was awarded to him is that both him and Ali Podrimja were old friends and had good relations“, said Vinca.

The Laureate of the award “Ali Podrimja” 2015, Jevrem Brković, in his speech said that this was a great day for him; he also stated that it was very painful that his best friend Ali Podrimja, was not with us anymore. His speech was mostly about Ali Podrimja, by telling about their friendship even mentioning their dream they had for the independence of these two states: “Together with my brother, Ali Podrimja, dreamed a lot about independence of Kosovo and Montenegro. Finally, your Kosovo is independent and internationally recognized.”, he addressed these words to Podrimja. “At that time, I promised you that Montenegrins will be the first that will recognize independent Kosovo, and we were among first” stressed Brković.

In this ceremony, the Independence Day of Montenegro from the Montenegrin community of Kosovo was also marked, and on this occasion, Kadri Veseli, Speaker of the Assembly of Kosovo, as well as Arsim Bajrami, Minister of Education, Science and Technology held a speech. The organizers of this ceremony were: AAB University, the Association of Montenegrins of Kosovo, Norwegian Embassy in Kosovo and the Montenegrin International Press Institute from Nikšić.

Share:

NJOFTIM: MASAT E REJA ANTI COVID_19 – SHTYHET AFATI I PROVIMEVE TË SHTATORIT

Të nderuar studentë dhe staf i Kolegjit AAB,

Ju njoftojmë se bazuar në vendimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës 01/35 të datës 12 shtator 2021, për aplikimin e masave të reja kundër Covid-19, Kolegji AAB ka marrë këtë vendim:

  • Shtyhet afati i provimeve të shtatorit deri më 27 shtator 2021
  • Në rast të lehtësimit të masave dhe përmirësimit të situatës me pandeminë, provimet do të vazhdojnë të mbahen nga data 27 shtator 2021
  • Orarin e ri të provimeve sipas planifikimit të ri do ta gjeni të publikuar në webfaqe dhe në e-service
  • Në rast se situata do të vazhdojë të jetë e rënduar edhe pas datës 26 shtator, provimet do të mbahen online për çfarë do të njoftoheni me kohë

Ndërkohë, ju lutemi të gjeni të bashkëngjitur vendimin e Qeverisë së Kosovës, për aplikimin e masave të reja anti-Covid_19 dhe ju lusim të zbatoni masat në përpikëri.

MASAT E REJA ANTI COVID_19