AAB nderoi me Çmimin “Ali Podrimja”, mikun e madh të shqiptarëve, shkrimtarin malazez Jevrem Bërkoviq

14 Maj 2015

Në një ceremoni solemne, ku morën pjesë krerët më të lartë të institucioneve të Kosovës dhe përfaqësues të shumtë të korit diplomatik në Kosovë si dhe figura me rëndësi të jetës publike të Malit të Zi, Kolegji AAB  ka nderuar sot me Çmimin më të lartë për letërsi ,  shkrimtarin malazez, mikun e madh të shqiptarëve dhe të Kosovës, Jevrem Bërkoviq.

Duke u përkulur para fotografisë së poetit më të shquar kosovar, Ali Podrimjes, emrin e të cilit e mban  Çmimi më i lartë për letërsi i Kolegjit AAB, shkrimtari malazez Jevrem Bërkoviq, ka emocionuar të gjithë të pranishmit deri sa e ka pranuar këtë çmim nga rektori i AAB-së, Lulzim Tafa.

“Jevrem Bërkoviqin, mikun e madh të shqiptarëve dhe të Kosovës, e njoh përmes poezive të tij, por edhe për zërin e tij kritik për çështjet e rajonit. Jam i bindur se edhe vet Ali Podrimja do të ishte i lumtur në amshim pasi që me çmimin që mban emrin e  tij, po nderohet sot shkrimtari i madh nga Mali i Zi, Jevrem Bërkoviq”, tha me këtë rast rektori LulzimTafa.

Ndërsa, kryetari i jurisë për ndarjen e Çmimit “Ali Podrimja”, prof. dr. Agim Vinca, tha se Bërkoviq e meriton këtë çmim pasi që është njëri nga krijuesit më të mëdhenj të kohës së ish-Jugosllavisë dhe i gjithë rajonit. “Një arsye tjetër pse iu nda ky çmim këtij poeti është se Jevrem Bërkoviq me Ali Podrimjen ishin shokë të vjetër dhe kishin marrëdhënie shumë të mira miqësore në mes vete”, theksoi Vinca.

Në solemnitetin e organizuar me këtë rast, ku u shënua edhe Dita e Pavarësisë së Malit të Zi, nga komuniteti malazez në Kosovë, një fjalë rasti e mbajti edhe kryetari i Kuvendit të Kosovës, z. Kadri Veseli, i cili tha se çmon lartë veprimtarinë dhe kontributin e shkrimtarit malazez, Jevrem Bërkoviq, për zërin e tij kritik për çështjet rajonale. Kryetari Veseli, foli edhe  marrëdhëniet mes dy shteteve fqinje, si dhe për rëndësinë që kishte pavarësia e Malit të Zi në vitin 2006 për procesin e pavarësisë së Kosovës: “Ne sot jemi të lumtur që Prishtina dhe Podgorica ndajnë të njëjtat pikëpamje mbi nevojat aktuale të rajonit dhe të ardhmen e tij. Mbi këtë bazë, të dy vendet tona janë duke zhvilluar marrëdhënie shumë të mira në të gjitha fushat e interesit të përbashkët”, tha ndër të tjera kryetari Veseli.

Laureati i Çmimit “Ali Podrimja” 2015, Jeverem Bërkoviq, në fjalimin e tij tha se kjo ditë është madhështore për të, por, njëkohësisht edhe e dhimbshme që nuk e ka pranë mikun e tij të ngushtë, Ali Podrimjen. Ai thuajse tërë fjalimin e tij ia kushtoi Ali Podrimjes, duke treguar për miqësinë dhe lidhjen që kishin së bashku, duke e përmendur edhe ëndrrën që e kishin për pavarësinë të këtyre dy shteteve: “Me vëllamin Ali Podrimja, kemi ëndërruar dhe ëndërronim me verë e pa verë se do të vinte dita kur Mali i Zi dhe Kosova të ishin të pavarura.- Më në fund edhe Kosova jote e fitoie shtetësinë dhe njihet ndërkombëtarisht”, iu drejtua Podrimjes. “Atëherë unë premtoja se ne malazezët do të ishim të parët që do e pranonim Kosovën e pavarur, dhe qemë ndër të parët”, theksoi Bërkoviq.

Ai përmendi edhe dy rastet e atentateve të pasuksesshme ndaj tij, pikërisht për shkak të qëndrimit të tij ndaj shqiptarëve dhe Kosovës.

Organizimin e sotëm e ka përshëndetur edhe ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Arsim Bajrami, i cili tha se rrënjët e miqësisë në mes malazezëve dhe popullit të Kosovës janë shumë të thella.

Organizatorët e kësaj ceremonie ishin: Kolegji AAB, Shoqata e Malazezëve të Kosovës, Ambasada Norvegjeze në Kosovë dhe Instituti Ndërkombëtarë Malazez për Shtyp në Nikshiq.

Share: