Rektorët e mëparshëm

Lulzim Tafa ka lindur më 1970 në Lipjan. Studimet themelore dhe ato të magjistraturës i ka përfunduar në Fakultetin Juridik të Universitetit të Prishtinës, ndërsa studimet e doktoratës në Fakultetin Juridik të Universitetin të Sarajevës. Është Profesor Universitar i cili ka punuar në Universitete brenda dhe jashtë Kosoves. Nga viti 2012 deri në vitin 2020 ka qenë Rektor i Kolegjit AAB.

Librat e botuara:

 • Gjaku nuk bëhet ujë – përmbledhje me poezi, Rilindja, Pristina 1993
 • Metaforë e pikëlluar – përmbledhje me poezi, Rilindja, Pristina 1995
 • Planeti Babiloni – Poezi e dramatizuar, Rilindja, Prishtina 1997
 • Vdekja çon fjalë – përmbledhje me poezi Pristina, 1998
 • I kam edhe dy fjalë, përmbledhje me poezi, Faik Konica, Prishtinë 2012
 • Shtini n’dhe këto fjalë – përmbledhje me poezi, Faik Konica, Prishtina 2015
 • Flirt, përmbledhje me poezi, Botimet AAB, Pristina 2019

Poezitë e tij janë të përkthyera në disa gjuhë të botës dhe të përfshira në disa antologji. Është  fitues i shumë çmimeve prestigjioze ndërkombëtare për letërsi. Librat e tij deri më tani janë përkthyer në gjuhët angleze, gjermane, italiane, serbe, kroate, frënge, boshnjake, malazeze, turke, greke, rumune, rome, suedeze, arabe, maqedone, ruse, hungareze, sllovene, ukrainase etj.

Lulzim Tafa është anëtar i rregullt i Akademisë Evropiane të Shkencave dhe Arteve, anëtar i rregullt i Akademise së arteve dhe letërsisë në Francë, si dhe mban shumë tituj nderi në Akademi dhe Universitete botërore. Jeton në Prishtinë.

Bujar Demjaha

Zëvendës Kryetar i Këshillit Drejtues

Bujar Demjaha u lind në Ferizaj më 1960. Është arkitekt i dalluar në Kosovë por edhe jashtë vendit. Ai ka dizajnuar shumë projekte dhe ka botuar disa libra me rëndësi në Kosovë, rajon, Gjermani, Mbretëri të Bashkuar, Francë, etj..

Përveç projektit të veçantë Memoriali “Adem Jashari” në Prekaz, Bujar Demjaha projektoi edhe disa memoriale në Prishtinë, Kleçkë, Gllogjan, Kërçovë, etj..

Projekte të tjera të rëndësishme të Demjahës, janë: Plani Zhvillimor Komunal i Prishtinës, Plani Rregullues Urban i Lagjes Pejton në Prishtinë, Muzeu i Arteve Bashkëkohore të Kosovës (Konkurs vendi i parë).

Projekte nga lëmi i konservimit restaurimit, që duhet veçuar janë: Kompleksi “Engelhard” (shek. XV) – Blanzac në Francë, Muzeu Etnologjik “Emin Gjiku” në Prishtinë.

Nga lëmi i enterierit rehabilitimi i Teatrit Kombëtar të Kosovës dhe Muzeu i Kosovës në Prishtinë.

Librat:

2002    “Problem apo sfidë”, Finish Human Rights Project, bashkautor i librit

2005    “Përshtatja e Objekteve Publike për personat me aftësi të kufizuara”, Finish Human Rights Project

2006    “Përshtatja e ndërtesave publike për personat me aftësi të kufizuara”, HandiKOS-Prishtinë

2007    “Të dhënat teknike për projektimin e hapësirave arkitektonike dhe modulet”

2010    “Mjedis i lirë-shoqëri për të gjithë”, Këshilli i Evropës

2016    “Role of Tourism in rural Development in Dukagjini Region in Kosovo“, Lambert Academic Publication, Gjermani

2017    “Post-conflict urban reconstruction of bazaars in Gjakova and Peja, Kosovo” në librin “Authentic Reconstruction”, Bloomsbury, Londër, UK

2018    “Shkolla e fshatit në funksion të zhvillimit të zonave zurale të Kosovës “, Perfecta, Sarajevë, Bosnjë e Hercegovinë.

Bujar Demjaha mban gradën shkencore Doktor i Shkencave në fushën e Arkitekturës, Urbanizmit dhe Planifikimit Hapësinor dhe është mësimdhënës i disa lëndëve ne Kolegjin AAB dhe në Universitetin e Tetovës.

Jeton dhe vepron në Prishtinë.

Prof. dr. Masar Stavileci, ka qenë profesor në Kolegjin AAB dhe Rektor i parë i tij. Ka mbaruar Normalen në Prishtinë dhe studimet universitare në Universitetin e Beogradit. Ka specializuar në Universitetin e Zagrebit dhe të Sorbonës, në Paris. Ka mbrojtur magjistraturën në Zagreb. Ka bërë kërkime të gjata shkencore të doktoratës kryesisht në Paris e në Tiranë. Ka mbrojtur doktoratën në Fakultetin e Filologjisë së Universitetit të Prishtinës. Ka qenë dhe profesor i këtij universiteti deri me 2003.

Masar Stavileci ka botuar një numër të konsiderueshëm vështrimesh, kritikash e studimesh letrare në gazeta e revista të specializuara në Kosovë , në Shqipëri, në Francë, në Angli, si dhe në disa nga republikat e ish- Jugosllavisë. Ka marrë pjesë në kongrese, simpoziume, sesione dhe projekte shkencore me karakter kombëtar dhe ndërkombëtar. Është marrë dhe me përkthime letrare nga gjuhët e huaja në shqip. Ka bërë përkthimin e romanit “Neveria” të filozofit dhe të shkrimtarit të madh francez Zh.P. Sartre.

Ka botuar dhe disa vepra, prej të cilave po përmendim: ”Iluminizmi në Letërsinë e Rilindjes Kombëtare Shqiptare”, Prishtinë, 1990; “Tema letrare franceze”, Prishtinë, 1996; “Apologji e Çështjes Shqiptare”, Prishtinë, 1998; “Iluminizmi shqiptar”, bot. II; Tiranë, 2000, “Elemente të stilistikës letrare” , Prishtinë, 2005;” Apologji e Çështjes Shqiptare”, bot. III, në 100-vjetorin e Pavarësisë, Tiranë, 2012.

Enver Petrovci, ish- rektor i Kolegjit AAB studioi në degën e aktrimit në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Prishtinë, pastaj mbaroi studimet universitare për aktor në Fakultetin e Arteve Dramatike në Universitetin e Beogradit. Është një ndër themeluesit e degës së Artit Dramatik dhe Akademisë së Arteve në Universitetin e Prishtinës. Në vitin 1989 z. Petrovci kthehet nga Beogradi për të ligjëruar lëndën e aktrimit në Universitetin e Prishtinës dhe formon kuadro të reja të aktorëve në Kosovë.

Veprimtaria

Teatër:

 • Idioti – regjinë dhe rolin kryesor
 • Dëshmitari kryesor – regjisor
 • Kush më ka faj që jam shqiptar – regjisor
 • Guxim për vrasje – rolin kryesor

Filmografia:

 • Kur pranvera vonohet – 1980 – serial
 • Lazari – 1984
 • Rojet e mjegullës – 1988
 • Forbidden sun – 1989
 • Migjeni (film) – 1990
 • Nekrologji – 1994
 • Lule të kuqe, lule të zeza – 2003
 • 1244 – 2003
 • Një Milion Euro – 2005
 • Anatema – 2006
 • Gomarët e Kufirit

Dr. Uros Lipuscek, ish- rektor i Kolegjit AAB një kohë ka punuar edhe korrespondent dhe redaktor nga SHBA-të për RTV të Sllovenisë, pastaj konsulent i Misionit të OSBE-së në Kosovë. Është autor i teksteve të shumta për Luftën e Parë Botërore, ku ka analizuar rolin e fuqive të mëdha- Shteteve të Bashkuara dhe ndryshimin e kufijve në Evropën Qendrore, që ndërlidhen me jetën e sllovenëve në Ballkan. Po ashtu ka marrë pjesë në konferenca ndërkombëtare dhe ka publikuar punime shkencore të fushës përkatëse.