Dr. Maximilijana Barançiq mbajti ligjëratë për studentët dhe stafin e Kolegjit AAB

31 Maj 2024

Dr. Maximilijana Barançiq, linguiste arbneshe e lindur në Zarë të Kroacisë sot vizitoi Kolegjin AAB ku edhe u takua me studentët dhe stafin mësimdhënës të Fakultetit të Gjuhëve të Huaja. Gjatë vizitës së saj, ajo mbajti një ligjëratë mbi dialektin arbënesh, një dialekt i shqipes që u soll në rajonin e Zarës në fillim të shekullit të 18-të. Ajo vuri në dukje sfidat me të cilat përballet të folurit arbënesh, përfshirë asimilimin dhe martesat e përziera, të cilat kanë ndikuar në rënien e saj. Sot, ka më pak se 200 folës dhe vetëm deri në 500 njerëz që mund ta kuptojnë atë.

Dr. Barançiq përfundoi doktoraturën në leksikun e Arbëneshëve, në Zarë në vitin 2014. E frymëzuar nga pasioni i saj për ruajtjen e gjuhës amtare, ajo filloi të jepte kurse për të folurit arbënesh po atë vit. Ajo shprehi shpresën e saj të sinqertë që gjuha të mbijetojë për brezat e ardhshëm.

Si pjesë e përpjekjeve të saj për të rigjallëruar arbënishten, Dr. Barançiq shkroi një libër shkollor gjithëpërfshirës, i cili përfshin një fjalor arbënesh-kroat dhe kroat-arbënesh. Përveç kësaj, ajo ka punuar me zell edhe në botimin e fjalorit kroatisht-arbënisht.

Gjatë vizitës së saj në Kolegjin AAB, ajo ndau tregime dhe poezi të përkthyera nga arbënishtja në kroatisht, duke e mahnitur audiencën me bukurinë e gjuhës. Dr. Barançiq lexoi me emocion disa nga fragmentet e tregimeve arbëneshe për studentët dhe stafin, duke theksuar më tej pasurinë e kulturës dhe letërsisë arbëneshe. Vizita e saj la një përshtypje të jashtëzakonshme, duke i frymëzuar të gjithë të pranishmit për t’u bashkuar në misionin e ruajtjes së kësaj trashëgimie unike gjuhësore.

Share: