Rektori i Kolegjit AAB: Bota humbi sot kolosin e vlerave universale

1 Korrik 2024

Me pikëllim të thellë morëm sot lajmin për ndarjen nga jeta e shkrimtarit tonë të madh, Ismail Kadare. Nuk gjinden fjalë për ta shprehur dhimbjen për këtë humbje të madhe të kolosit të letrave, i cili ngriti vlerat shqiptare në vlera universale, duke ia shpërndarë ato mbarë njerëzimit.

Ismail Kadare ishte më shumë se një shkrimtar; ai ishte një diplomat fjalësh, një tregimtar që gërshetoi kompleksitetin e ekzistencës njerëzore në rrëfimet e tij me një mjeshtëri të pashoqe. Puna e tij kapërceu kufijtë, duke hyrë në zemrat dhe mendjet e lexuesve anembanë botës. Udhëtimi letrar i Kadaresë ishte ai i guximit të jashtëzakonshëm, sepse ai përdorte zërin e tij për të eksploruar temat e identitetit, historisë dhe lirisë, duke ofruar një fener shprese dhe mirëkuptimi në kohë të trazuara.

Veprat e tij ia siguruan një vend në mesin e të mëdhenjve dhe kandidimi i tij për Çmimin Nobel në Letërsi ishte pasqyrim i kontributeve të tij të rëndësishme në botën letrare. Aftësia e tij për të krijuar rrëfime që flisnin për të vërtetat universale dhe përkushtimi i tij për përsosmërinë artistike, e bënë atë një figurë të jashtëzakonshme në letërsi. Ai ishte një ambasador i vërtetë i gjuhës dhe kulturës, duke nxitur gjithë imagjinatën e mundshme të lexuesit përmes veprave të tij të cilat ishin dhe do të mbesin të përjetshme.

Në vitin 2014 patëm nderin e veçantë t’i ndajmë Ismail Kadaresë, çmimin prestigjioz të poetit tonë të njohur “Ali Podrimja”. Ky vlerësim ishte një dëshmi e talentit të jashtëzakonshëm të Kadaresë dhe përkushtimit të tij të palëkundur në art. Por, ishte edhe pranimi ynë karshi aftësisë së tij për të kapur thelbin e njerëzores, për ta artikuluar të pathënën ashtu siç vetë ai dinte ta thoshte dhe për të sfiduar çdo gjë përmes fuqisë së prozës së tij.

Sot, teksa shprehim keqardhjen tonë për vdekjen e tij, duhet ta respektojmë trashëgiminë që ai la pas. Fjalët e Ismail Kadaresë do të vazhdojnë të na frymëzojnë, sfidojnë dhe lartësojnë. Veprat e tij do të mbeten një dëshmi e fuqisë së palëkundshme të letërsisë e që ndihmojnë për të kapërcyer ndarjet, për të nxitur ndjeshmërinë dhe për të ndriçuar shpirtin njerëzor.

Si Rektor i Kolegjit AAB, në emër të stafit dhe gjithë studentëve, i shprehim ngushëllimet tona të sinqerta familjes dhe të dashurve të tij. Ne ndajmë dhimbjen tuaj dhe e nderojmë kontributin e pamasë të këtij njeriu të shquar. Ai do të jetojë përmes punës së tij, duke na kujtuar bukurinë, kompleksitetin dhe qëndrueshmërinë e njerëzores.

Zëri i Kadaresë mund të jetë i heshtur tani, por fjalët e tij do të jehojnë nëpër shekuj, duke udhëhequr dhe frymëzuar breza të tërë që do të vijnë. Bota letrare humbi shpirtin e shquar, por krijimtaria e tij mbetet e përjetshme dhe e përbotshme, si një dritë që nuk shuhet kurrë.


U prehsh në paqe Ismail Kadare!

Dr.Sc. Blerim Olluri
Rektor i Kolegjit AAB

Share: